Titelverdediger Roger Federer uitgeschakeld op Australian Open

Federer verloor in vier sets van de jonge Stefanos Tsitsipas. Bij zowel de mannen als de vrouwen is nu de kampioen van vorig jaar uitgeschakeld.

Roger Federer (links) en tegenstander Stefanos Tsitsipas passeren elkaar bij het wisselen van speelhelft.
Roger Federer (links) en tegenstander Stefanos Tsitsipas passeren elkaar bij het wisselen van speelhelft. Foto Aly Song/Reuters

De achtste finale van de Australian Open is dit jaar het eindstation gebleken voor Roger Federer. De Zwitser (37) verloor verrassend van de jonge Stefanos Tsitsipas (20) in vier sets: 6-7, 7-6, 7-5 en 7-6.

Het eerste gedeelte van de wedstrijd leek voor de veteraan, die de eerste set op zijn naam schreef en in de tweede set ook op setpunt kwam. Tsitsipas voorkwam een 2-0 achterstand met een service winner. Federer liet het hele duel na ook maar één van zijn twaalf kansen op een breekpunt te verzilveren. Tsitsipas kreeg drie breekkansen, en pakte er een. Hij is de eerste Griek die het tot de laatste zestien van een grandslamtoernooi schopt.

De rest van de wedstrijd ging grotendeels gelijk op, waarbij Tsitsipas telkens net meer punten maakte. De Griek speelt in de kwartfinale tegen Roberta Bautista Agut uit Spanje.

Twitter avatar AustralianOpen #AusOpen .@StefTsitsipas has been idolising Roger Federer since the age of six. At 20-years-old, he’s speechless 😶 #AusOpen https://t.co/VOe2cfhzP0

Geen nieuwe recordhouder

Federer heeft door het verlies in Melbourne de kans misgelopen recordhouder te worden wat betreft het aantal eindzeges op de Australian Open. Dat blijven er zes, evenveel als Roy Emerson en Novak Djkokovic. De Serviër Djokovic, huidig nummer één op de ATP-ranking, doet nog mee in Australië.

Federer liet na de wedstrijd weten dit jaar ook nog aan Roland Garros in Parijs mee te zullen doen. Daar heeft hij niet meer gespeeld sinds hij in 2015 in de kwartfinale werd uitgeschakeld. Hij zei dat hij het spelen op gravel gemist heeft, al voegde hij toe dat er hij in de tussenliggende jaren goed aan deed niet mee te doen. “Nu heb ik het gevoel dat ik het wel weer wil doen.”

Meer oud-kampioenen uitgeschakeld

Ook de kampioen in het vrouwentoernooi van vorig jaar is al uitgeschakeld. Carolina Wozniacki verloor vrijdag in drie sets van Maria Sjarapova.

De Russische oud-winnares werd zondag één ronde zelf uitgeschakeld, door de Australische Ash Barty in 4-6, 6-1, 6-4. Barty is daarmee de eerste Australische sinds 2009 die in haar thuisland de kwartfinales haalt in het vrouwentoernooi.

Ook oud-winnares Angelique Kerber en de als vijfde geplaatste Sloane Stephens werden zondag uitgeschakeld. De Duitse Kerber werd binnen een uur in twee sets verslagen door de Amerikaanse Danielle Collins: 6-0, 6-2. De Amerikaanse Stephens verloor in drie sets - 6-7 (3), 6-3, 6-3 - van de ongeplaatste Anastasia Pavljoetsjenkova. Die wedstrijd duurde maar liefst 2,5 uur en duurde tot 2.00 uur ‘s nachts (Australische tijd).

Eerder zondag had Rafael Nadal weinig moeite met de Tsjech Tomas Berdych, die hij in drie sets opzij zette: 6-0, 6-1 en 7-6. Nadal treft in de kwartfinale de jonge Amerikaan Frances Tiafoe (21).