Ajax laat kans op koppositie liggen na puntenverlies PSV

Het verschil tussen de twee titelkandidaten blijft twee punten. PSV en Ajax kwamen in de eerste wedstrijd na de winterstop beiden niet verder dan een gelijkspel.

Ajax speelt gelijk tegen Heerenveen en grijpt daardoor naast de koppositie.
Ajax speelt gelijk tegen Heerenveen en grijpt daardoor naast de koppositie. Foto Olaf Kraak/ANP

Ajax heeft een grote kans laten liggen om de eerste plaats in de eredivisie over te nemen van PSV. Enkele uren nadat de koploper punten had verspeeld tegen FC Emmen (2-2), kwam Ajax voor eigen publiek tegen sc Heerenveen ook niet verder dan een gelijkspel: 4-4. De Amsterdammers gaven tot drie keer toe een voorsprong uit handen. Daardoor blijft het verschil tussen de twee titelkandidaten twee punten.

Op het laatste moment moest Ajax het toch doen zonder de vaste doelman André Onana. Hij brak zijn warming-up af en werd vervangen door reservekeeper Kostas Lamprou. Onana ging vrijdag ziek naar huis, maar hij stond zondag aanvankelijk toch in de beoogde basisploeg.

Ajax had voor het eerst sinds 8 mei 2016 weer aan kop kunnen komen, maar startte mat aan de wedstrijd. Toch kwam de thuisploeg in de dertiende minuut op voorsprong via Dusan Tadic, die op aangeven van Lasse Schöne vrij kon inschieten. Een minuut later kwam Heerenveen, met Stijn Schaars na ruim negen maanden afwezigheid terug in de basis, weer op gelijke hoogte via Sam Lammers.

Met een fraaie dieptepass leidde Daley Blind de 2-1 in, weer van Tadic. Matthijs de Ligt kopte via het hoofd van Pelle van Amersfoort (Heerenveen) de 3-1 binnen. Tadic miste kort voor rust een strafschop, waarna Heerenveen in het eerste kwartier van de tweede helft langszij kwam via doelpunten van Lammers en Mitchell van Bergen door zwak verdedigen van Ajax. Invaller Klaas-Jan Huntelaar zette Ajax in de slotfase weer op voorsprong, maar Kik Pierie trok de stand in blessuretijd opnieuw gelijk.

Ten Hag zei na afloop boos en teleurgesteld te zijn. Volgens hem heeft het verspelen van de voorsprong te maken “met een bepaalde vorm van nonchalance”. “Als je de koppositie voor het grijpen hebt, dan moet je dat doen.” Ook aanvoerder Matthijs de Ligt stelde dat Ajas een mentale klap heeft gekregen. “Iedereen is hier goed ziek van.” Maar hij kijkt ook alweer vooruit. “Hoe moeilijk het ook is en hoe erg we ook balen, we moeten onze rug rechten. Donderdag spelen we voor de beker weer tegen Heerenveen, we hebben dan wat recht te zetten.”

PSV verspeelt punten in Emmen

Regerend landskampioen PSV was in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop lange tijd oppermachtig tegen FC Emmen, maar de thuisploeg sloeg in de slotfase via invaller Nicklas Pedersen (in de 80e en 92e minuut) onverwacht toe.

Luuk de Jong kopte na een kwartier spelen het eerste doelpunt binnen. Hij heeft nu 99 keer gescoord in officiële wedstrijden voor PSV. Na rust werden twee doelpunten van PSV afgekeurd, beide na ingrijpen van de VAR. Scheidsrechter Jochem Kamphuis constateerde na het bekijken van de videobeelden eerst buitenspel en daarna hands. Linkerverdediger Angeliño verdubbelde in de 71e minuut de voorsprong alsnog.

De zege leek daarmee binnen, maar in de slotfase wist FC Emmen binnen een kwartier gelijk te komen. Pedersen zorgde in de 80e minuut eerst voor de aansluitingstreffer en in blessuretijd kopte de Deen via een corner ook de 2-2 achter doelman Jeroen Zoet.

Twitter avatar PSV PSV Oh no.. 0-1 De Jong (15)
0-2 Angeliño (72)
1-2 Pedersen (80)
2-2 Pedersen (90) #EMMPSV https://t.co/bQ9ojs9yTE

Zestien duels gewonnen

PSV verspeelde dit seizoen tot dusverre alleen punten bij Feyenoord (2-1). Alle andere zestien duels werden gewonnen en heel vaak ging dat met het grootste gemak, getuige ook het doelsaldo van 60-8.

Na een maand pauze hoopte Mark van Bommel dat zijn ploeg in Drenthe weer net zo overtuigend voor de dag zou komen als tijdens de eerste seizoenshelft. Tegen Emmen kon de trainer, die zich met zijn selectie in Qatar voorbereidde op de hervatting van de competitie, beschikken over de in zijn ogen sterkste basisformatie. In vergelijking met de laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen AZ, keerden Daniel Schwaab en Pablo Rosario terug in het basisteam. Gastón Pereiro moest weer genoegen nemen met een rol als reserve.

Van Bommel zei na afloop dat zijn ploeg de eerste 80 minuten “de totale controle” had. Hij stelde dat zijn ploeg eerder afstand had moeten nemen. “We doen onszelf tekort. Voor de rest is Emmen niet gevaarlijk geweest.”

Hattrick bij De Graafschap, Willem II wint zonder Sol

De Graafschap had zondag dankzij een hattrick van Fabian Serrarens een flitsende start van de tweede seizoenshelft. De spits leidde de ‘Superboeren’ met drie doelpunten langs Fortuna Sittard: 5-1. De Graafschap staat weliswaar nog steeds onderaan in de eredivisie, maar kwam in punten wel op gelijke hoogte met NAC Breda dat met 2-0 verloor bij Willem II.

Excelsior heeft één punt meer dan beide clubs. De ploeg van trainer Henk de Jong treft Excelsior volgende week op het kunstgras in Rotterdam. Een week later komt NAC naar De Vijverberg.

Eerder zondag wist Willem II de eerste competitiewedstrijd sinds het vertrek van topscorer Fran Sol te winnen. De Tilburgers waren in eigen stadion te sterk voor rivaal NAC Breda: 2-0. Willem II neemt door die zege afstand van de onderste plekken en staat nu in de middenmoot. NAC blijft zeventiende en zag de concurrenten FC Groningen en PEC Zwolle zaterdag wel winnen.

(ANP/NRC)