Hof Congo bevestigt omstreden verkiezingszege Tshisekedi

Het Constutionele Hof verwierp een beroep van zijn rivaal Martin Fayulu. Hij houdt vol van de zege te zijn beroofd door een akkoord van Tshisekedi met president Joseph Kabila.

Oppositieleider Felix Tshisekedi maakt een gebaar tegenover aanhangers op 10 januari in Kinshasa.
Oppositieleider Felix Tshisekedi maakt een gebaar tegenover aanhangers op 10 januari in Kinshasa. Foto Olivia Acland / Reuters

Het Constitutionele Hof van Congo heeft de omstreden verkiezingszege van presidentskandidaat Felix Tshisekedi zondag bevestigd. Het Hof verwierp een beroep van zijn tegenstander, Martin Fayulu, meldt persbureau Reuters.

Fayulu, die de verkiezingen van 30 december leek te gaan winnen maar als tweede uit de bus kwam, beschuldigt Tshisekedi ervan een geheim akkoord te hebben gesloten met president Joseph Kabila om de macht te delen. Tshisekedi ontkent dat.

De president van het Constitutionele Hof, Benoit Luamba, verklaarde de klacht “niet ontvankelijk”. Aanhangers van Tshisekedi hebben de uitspraak van het Hof gevierd in de straten van Kinshasa.

Lees ook: Uitslag Congo zwaar omstreden

Fayulu heeft het oordeel van het Hof verworpen. “Het Constitutionele Hof heeft zojuist bevestigd dat het een dictoriaal regime dient”, liet hij weten in een verklaring, “door deze valse resultaten te bekrachtigen en een constitutionele staatsgreep mogelijk te maken.”

Eerste vreedzame machtswisseling

Volgens de voorlopige uitslag van de verkiezingen, die moeten leiden tot de eerste vreedzame machtswisseling in Congo sinds de onafhankelijkheid van het land van België in 1960, heeft Tshisekedi een nipte zege behaald op Fayulu. Hij zal naar verwachting binnen tien dagen worden beëdigd.

“Felix Tshisekedi wordt de vijfde president van de republiek”, reageerde regeringswoordvoerder Lambert Mende. Hij juichte de uitspraak van het Hof toe.

Fayulu, die zegt te zijn bestolen van een zege van meer dan 60 procent, riep de internationale gemeenschap op om de uitslag niet te erkennen. Hij riep zichzelf uit tot “rechtmatige” president.

Presidentskandidaat Martin Fayulu staat de pers te woord in Kinshasa op 10 januari. Foto Jerome Delay / AP

Als aanhangers van Fayulu de uitslag verwerpen, kan onrust in het centraal-Afrikaanse land verergeren. Volgens de Verenigde Naties zijn 34 mensen omgekomen en 59 mensen gewond geraakt bij onlusten in de afgelopen week. Ook zijn 241 “arbitraire arrestaties” verricht, aldus de VN.

Het Constitutionele Hof wordt gezien als een verlengstuk van de macht van Joseph Kabila, die aan de macht is sinds zijn vader, Laurent Kabila, werd vermoord in 2001.

Onafhankelijke waarnemers hebben melding gemaakt van onrechtmatigheden bij de verkiezingen, waaronder defecte stemmachines en stembureaus waar veel kiezers niet in staat waren hun stem uit te brengen. De Afrikaanse Unie heeft “ernstige twijfels” geuit over de uitslag van de verkiezingen en vroeg vorige week aan de Congolese regering de uitspraak van het Hof op te schorten om onderhandelingen mogelijk te maken.

Volgens een telling van de invloedrijke katholieke kerk en van een buitenlandse niet-gouvernementele organisatie die zich baseert op gelekte uitslagen van de nationale kiescommissie won Fayulu 59 procent van de stemmen en kreeg Tshisekedi 19 procent.