Confrontatie tussen inheemse Amerikaan en jonge Trumpaanhangers

In Washington kruisten twee marsen elkaar, tegen abortus en voor inheemse Amerikanen. Het bisdom in Kentucky biedt excuses aan voor het gedrag van leerlingen van een katholieke school en start een onderzoek.
Beeld van de "March for Life", waar de jongens uit het filmpje aan mee deden.
Beeld van de "March for Life", waar de jongens uit het filmpje aan mee deden. Foto Saul Loeb/AFP

De vertegenwoordiging van het bisdom in de Amerikaanse staat Kentucky heeft zaterdag excuses aangeboden voor het gedrag van leerlingen van een katholieke middelbare jongensschool tijdens een mars in Washington D.C. Er is een onderzoek gestart naar het gedrag van de jongens tegenover een aantal inheemse Amerikanen op leeftijd, die tegelijkertijd actievoerden.

De leerlingen van de Covington Catholic High School, velen met een campagnepetje van de Amerikaanse president Donald Trump op (‘Make America Great Again’), namen vrijdagmiddag deel aan een jaarlijkse demonstratie tegen abortus, op de trappen van het monument van oud-president Abraham Lincoln. Iets verderop, op de Washington Mall, was tegelijkertijd een mars bezig die aandacht vroeg voor de situatie van de inheemse bevolking van de Verenigde Staten.

Inheemse activist

Opnames van de confrontatie waren dit weekend trending topic op Twitter, en werden door honderdduizenden gedeeld op sociale media. Daarop is te zien hoe één van de inheemse demonstranten oog in oog staat met een van de jongeren. Die kijkt hem strak aan, terwijl de oudere man op zijn trom blijft slaan en ceremoniële liederen zingt. De man is opgespoord door Amerikaanse media. Nathan Phillips (64) is behalve activist ook lid van een inheemse gemeenschap in Omaha.

„De sfeer werd grimmig en ik dacht ik moet hier wegkomen”, zei hij zaterdag tegen The Washington Post. „Ik liep richting het Lincoln Monument toen de jongen voor me kwam staan. Ik kon geen kant op.”

Nu de shutdown door Trumps onverzettelijkheid aanhoudt, stijgen de kosten. Op welke opbrengsten rekent de president?

Onverstoorbaar

Te zien is hoe de jongen minutenlang voor Phillips blijft staan, die onverstoorbaar door gaat met zingen, terwijl de jonge menigte om hen heen joelt, lacht en schreeuwt. Volgens Phillips zelf riepen de jongens onder meer ‘Build that wall’, een populaire slogan op bijeenkomsten van president Trump, waarin aanhangers roepen om een grensmuur bij Mexico. Amerikaanse overheidsinstellingen zijn al bijna een maand gesloten, omdat Trump weigert akkoord te gaan met begrotingsplannen waarin de benodigde 5 miljard dollar voor die muur niet is opgenomen. De Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden weigeren op hun beurt Trump het geld in te laten zetten. In de video die van het incident de ronde doet is overigens niet te horen dat de jongens de leus roepen.

„Dit is inheems land”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Phillips na afloop. „We horen hier geen muren te hebben. Die hebben we nooit gehad. Ik zou willen dat die jongens hun energie gebruikten om Amerika écht beter te maken.” De organisatie achter de mars waaraan Phillips deelnam noemt de confrontatie „illustratief voor het discours in het Amerika van president Trump.”

Gezamenlijke verklaring

De vertegenwoordiging van het bisdom van Covington en de school van de jongens, die jaarlijks leerlingen naar het anti-abortusprotest stuurt, hebben zaterdag een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht. Tegen de krant The Cincinnati Enquirer zeggen zij: „We onderzoeken de zaak en zullen gepaste maatregelen nemen. Dat kan ook betekenen dat de jongens van school gestuurd worden.”

Congreslid Deb Haaland, die net als Phillips van oorspronkelijke Amerikanen afstamt, was vrijdag een van de sprekers bij de Indigenous Peoples March. „Deze haat, respectloosheid en intolerantie laten zien hoe het algemeen fatsoen is vergaan onder dit kabinet”, schrijft ze op Twitter. „Hartverscheurend.”

Twitter avatar RepDebHaaland Congresswoman Deb Haaland This Veteran put his life on the line for our country. The students’ display of blatant hate, disrespect, and intolerance is a signal of how common decency has decayed under this administration. Heartbreaking. https://t.co/NuPnYu9FP4

Correctie (21 januari 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de jongen zeer dichtbij Phillips kwam staan, terwijl het andersom was. Phillips bewoog naar de jongen toe. Ook is de karakterschets „op provocerende wijze” uit de tekst gehaald. Dat is een interpretatie, en geen feit.

Correctie (21 januari 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond de achternaam van de inheems-Amerikaanse activist gespeld als ‘Philips’. Dat moest ‘Phillips’ zijn. Hierboven is dat aangepast.

Correctie (8 januari 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Phillips een Vietnamveteraan was. Dat klopt niet, Phillips diende de reservemacht van de Amerikaanse marine ten tijde van de Vietnamoorlog, maar werd nooit uitgezonden naar dat land. Dit is hierboven aangepast.