Aanslag op VN-medewerkers in Mali opgeëist

Er vielen tien doden bij de aanval, allen afkomstig uit Tsjaad. De aanslag zou een vergelding zijn voor het besluit van de Tsjadische president om de banden met Israël te herstellen.

Canadese VN-troepen kijken een helikopter na in Gao, op enkele honderden kilometers van waar de aanval zondag was.
Canadese VN-troepen kijken een helikopter na in Gao, op enkele honderden kilometers van waar de aanval zondag was. Foto Adryan Wyld/AP

In Mali zijn zondag zeker tien medewerkers van een vredesmissie van de Verenigde Naties (VN) gedood door gewapende aanvallers. De slachtoffers zijn allen afkomstig uit Tsjaad. Zeker 25 mensen raakten gewond, meldt de VN.

In de nacht van zondag op maandag eiste de aan al-Qaeda gelieerde terreurorganisatie Nusrat-al-Islam wal Muslimeen de aanslag op via een verklaring op Telegram. Daarin staat de aanval een reactie was op het besluit van de Tsjadische president Idriss Deby om de diplomatieke banden met Israël te herstellen.

Bestorming

Zondagochtend vroeg werd een kamp bij het stadje Aguelhoc bestormd met gewapende voertuigen. Medewerkers van de VN-vredesmacht (MINUSMA) verzetten zich tegen de aanval, maar konden niet voorkomen dat tien van hen omkwamen. Ook enkele aanvallers werden daarbij gedood.

De tien slachtoffers uit Tsjaad waren gelegerd in het noordoosten van Mali, op ruim 1.600 kilometer rijden van hoofdstad Bamako. Op 450 kilometer rijden van Aguelhoc ligt de stad Gao, waar Nederlandse VN-troepen actief zijn. Zij bouwen vanaf 1 mei hun aanwezigheid af.

Secretaris-generaal van de VN António Guteres heeft de aanval sterk veroordeeld en zijn medeleven betuigd aan Tsjaad en de nabestaanden. De leider van de missie, Mahamat Saleh Annadif, stelt dat er een “robuuste, vlugge en gezamenlijke” reactie moet komen op de aanval.

Het ging nog nooit zo slecht met de veiligheid van Mali als nu. Dagelijks aanslagen, honderden scholen dicht, een etnische oorlog dreigt. Toch stopt Nederland met de VN-missie.

Instabiele situatie

In 2014 kwamen vier Tsjadische militairen om het leven in Aguelhoc, toen rebellen een autobom af lieten gaan bij hun kamp. Op Nieuwjaarsdag dit jaar werden 37 burgers gedood bij een aanval op een dorp in het centrale deel van het land.

De situatie in Mali is instabiel sinds Toeareg-rebellen uit buurland Libië en islamitische extremisten in 2012 in opstand kwamen in het noorden van het land. Frankrijk greep in, waarna een internationale VN-macht volgde. In totaal hebben 25 landen op het moment troepen in Mali gelegerd.

Twitter avatar UN_MINUSMA MINUSMA #Mali «Cette attaque complexe et lâche illustre la détermination des terroristes à semer le chaos; elle exige une réponse robuste, immédiate & concertée de toutes les forces pour anéantir le péril du terrorisme au Sahel.» Chef de la MINUSMA, M. Annadif 👉 https://t.co/EcgYbIFXOX https://t.co/k1WpeHN8GA