Dodental explosie pijpleiding in Mexico loopt op tot 73

Omwonenden verzamelden brandstof uit het lek in de pijpleiding toen de ontploffing plaatsvond. Het OM gaat onderzoek doen naar de explosie en de praktijken van oliedieven.

Mexicaanse soldaten bij de brand van een lekkende pijpleiding bij de plaats Tlahuelilpan op vrijdag, op een foto van het Mexicaanse ministerie van Defensie.
Mexicaanse soldaten bij de brand van een lekkende pijpleiding bij de plaats Tlahuelilpan op vrijdag, op een foto van het Mexicaanse ministerie van Defensie. Foto AFP

Het dodental van de explosie bij een lekkende pijpleiding in Mexico is opgelopen tot 73. Zeker 74 mensen zijn gewond geraakt, en tientallen anderen worden vermist. Dat heeft de gouverneur van de deelstaat Hidalgo, Omar Fayad, verklaard, meldt persbureau AP.

Omwonenden verzamelden brandstof uit het lek toen de ontploffing vrijdag plaatsvond, aldus de gouverneur op Twitter. Meer dan vijftig lichamen moeten volgens hem nog worden geïdentificeerd.

Het lek is volgens oliemaatschappij Petroleos Mexicanos (Pemex) veroorzaakt door een gat dat brandstofdieven in de pijpleiding hadden geboord. De brand brak uit bij de plaats Tlahuelilpan, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Mexico-Stad.

Op videobeelden is te zien dat tientallen bewoners zich hadden verzameld om lekkende brandstof op te vangen in emmers, vuilnisbakken en andere containers. Een geiser van brandstof spoot de lucht in vanuit het lek in de pijpleiding.

Ernstige brandwonden

Een feestelijke stemming sloeg echter om in paniek toen de olie uit het lek een explosie veroorzaakte. Ook de pijpleiding vloog in brand. Volgens gouverneur Fayad waren tientallen mensen op slag dood. Nog eens tientallen anderen liepen ernstige brandwonden op. “Zorgen voor de gewonden is onze grootste prioriteit”, aldus Fayad.

Persbureau AP meldt dat meer dan 85 mensen door familieleden als vermist zijn opgegeven.

Zwarte markt

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador liet via Twitter weten dat hij de situatie “diep betreurt”. In een persconferentie die hij daarna op zaterdagochtend hield, heeft hij ook gezegd dat het Mexicaanse Openbaar Ministerie onderzoek gaat doen naar de explosie. Doel daarvan is om te achterhalen of de explosie een ongeluk was, of dat die opzettelijk is veroorzaakt “door één of meer personen”.

Ook moet worden onderzocht of het illegaal verzamelen van de gelekte olie de situatie nog gevaarlijker heeft gemaakt.

De president riep omwonenden op om te getuigen over de clandestiene oliemarkt en de zwarte handel. “Ik heb vertrouwen in de mensen hier”, aldus Lopez Obrador. “En ik weet zeker dat na dergelijke pijnlijke en betreurenswaardige lessen, de bewoners zich er ook van zullen weerhouden om door te gaan met deze activiteiten.”

Volgens de politie ontstond het lek rond vijf uur ‘s ochtends plaatselijke tijd. Twee uur later vloog de pijpleiding in brand. Diefstal van brandstof komt veel voor in Mexico; volgens de regering kostte dat probleem het land vorig jaar meer dan 3 miljard dollar (2,6 miljard euro).

Beelden van de explosie en de nasleep van de enorme brand. Let op: de laatste foto kan als schokkend worden ervaren.