Rusland

Faillissement Yukos definitief onrechtmatig, oordeelt Hoge Raad

Het Russische vonnis waarmee oliebedrijf Yukos in 2006 failliet werd verklaard, wordt definitief niet erkend in Nederland. De Hoge Raad verwierp een beroep van het Russische bedrijf Promneftstroy tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Dat bedrijf heeft daardoor geen recht op de aandelen van het Nederlandse dochterbedrijf Yukos Finance. De Russische overheid verklaarde Yukos, eigendom van Kremlin-criticus Michail Chodorkovski, in 2006 failliet nadat de staat eerder torenhoge belastingaanslagen op had gelegd. Volgens het gerechtshof waren die onwettig en stuurde Rusland doelbewust aan op het faillissement. Al in 2007 verbood de rechtbank in Amsterdam de verkoop van Yukos Finance, dat een waarde heeft van honderden miljoenen euro’s. (ANP)