Lawine tot in hotel, geen gewonden

Foto
Foto Daniel Kopatsch/EPA

Alsof iemand de badwaterkraan open heeft laten staan, en het schuim feestelijk de kamer is ingestroomd. Aan de naar binnen geslagen, verwrongen glazen pui is te zien dat deze situatie minder onschuldig is. Dit is de schade die een lawine begin deze week heeft toegebracht aan een hotel in wintersport-dorp Balderschwang, in het zuiden van Duitsland.

Gewonden vielen er niet. Een klein wonder, gezien de ravage in deze ruimte. Het is niet goed te zien wat voor kamer dit is, maar achterin hangen nog scheefgetrokken, mooie gordijnen – het zal geen opberghok zijn geweest. Er waren honderd gasten in het hotel. Die zijn ondergebracht in andere hotels in het dorp, dat een dag lang was afgesloten van de buitenwereld.

Net over de grens, in Oostenrijk, werden een hotel en een appartementencomplex ook getroffen door een lawine. De zestig gasten bleven ongedeerd. De ruim 250 inwoners van het Duitse dorp Raiten zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Het noordelijke deel van de Alpen kampt met de grootste sneeuwval in dertig jaar. Niet zonder gevolgen: tientallen mensen kwamen in de afgelopen weken om. In het Zwitserse Davos raakten dinsdag enkele automobilisten bedolven onder een lawine die uit voorzorg was veroorzaakt maar niet onder controle werd gebracht. In Davos begint dinsdag het Wereld Economisch Forum. De sneeuwval wekt zorgen nu drieduizend politici, academici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven het dorp intrekken.