Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Is die pan nu nog niet leeggeschraapt? Dat vroeg ombudsman Sjoerd de Jong zich af bij het openigsverhaal van Maarten Boudry in Opinie & Debat over het „belegen” onderwerp cultuurmarxisme ( Het spook van de cultuurmarxisten bestaat, 11/01). Als De Jong gelijk heeft, namen in ieder geval vijftien lezers hun pannenlikker ter hand voor de laatste restjes. (Om u een indruk te geven: op de historische Brexit-nederlaag van Theresa May kwamen negen reacties binnen.)

Marleen Houpt uit Leiden noemt het „een mooi verhelderend” artikel. Bij Daan Brouwer uit Amsterdam werkt het „op de lachspieren”. Hij is bang dat Boudry – met zijn vaststelling dat een complexe maatschappelijke werkelijkheid niet te reduceren is tot een binaire tweedeling van onderdrukkers vs. slachtoffers – wil verdoezelen dat er wel degelijk „buitensporige bevoorrechting, uitbuiting en onderdrukking” bestaat. Volgens Almeling Algra uit Almere verwijt Boudry de ketel dat ze zwart ziet: hij plakt Gloria Wekker c.s. „eendimensionaal een eendimensionaal etiket op”. „Waarom roepen witte mannen steeds dat de ander de discussie verkeerd voert?”, vraagt ze zich af.

Vier studenten (Joran van Korlaar, Jasmijn Koutstaal, Aleid Krist en Vinanda Kruit) zetten ook een oud pannetje op het vuur. Ze stuurden een reactie op het artikel ‘Mantelzorger krijgt nauwelijks hulp’. Huh - wanneer stond dat dan in de krant? Het bleek maart 2018. Nieuws over overbelaste mantelzorgers die recht hebben op hulp, maar dat niet krijgen. Voor hun studie wilden ze de mogelijkheden voor deze hulp even op een rijtje zetten. Maar hoewel ze hoogopgeleid en handig met de computer zijn, verdwaalden ze langdurig op het internet. Wat als je niet zo snel en digiwijs bent en hulp wil aanvragen voor je dementerende echtgenoot?, schrijven ze tien maanden na publicatie van het artikel.

Het toont aan hoe sommige onderwerpen, lang nadat ze in de krant zijn opgediend, doorsudderen bij de lezer.