Afstand van kinderen

Regering laat ook onderzoek doen naar binnenlandse adopties, tussen 1956 en 1984

De regering laat onderzoek doen naar binnenlandse adopties die plaatsvonden tussen 1956 en 1984. Dat maakte minister Dekker (Rechtsbescherming, VVD) vrijdag bekend via een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek uit 2017 van de Radboud Universiteit in Nijmegen is gebleken dat in die periode Nederlandse vrouwen soms onvrijwillig hun kind afstonden. Dit gebeurde onder druk of dwang van hulpverleners of de omgeving, bijvoorbeeld nadat een ongehuwde vrouw zwanger was geraakt. Naar aanleiding van de Nijmeegse studie verzocht Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) minister Dekker om nader onderzoek. Dekker wil beter in beeld krijgen hoe adopties in die periode verliepen, wat er misging en wat de rol was van betrokkenen. Ook moet er volgens de minister worden „ingegaan op de impact die afstand en adoptie op de betrokkenen hebben gehad”. Afgelopen december kondigde de minister al aan dat een onafhankelijke commissie de rol zal onderzoeken van Nederlandse ambtenaren bij illegale adopties tussen 1967 en 1998 uit onder meer Brazilië en Colombia. (NRC)