Zweden Sociaal-democraat Stevan Löfven opnieuw minister-president

De sociaal-democraat Stefan Löfven krijgt een tweede termijn als premier van Zweden. Het parlement in Stockholm heeft vrijdag ingestemd met Löfvens aanstelling. Daarmee komt een einde aan een moeizame regeringsformatie, die zich vier maanden voortsleepte. Löfven kreeg vrijdag slechts steun van 115 van de 349 parlementsleden. Maar er was geen meerderheid die zijn benoeming afwees (153 volksvertegenwoordigers stemden tegen), en dat is in Zweden bepalend voor de vraag of een minister-president kan aantreden. Löfven is sinds 2014 premier. Zijn partij, de sociaal-democratische SAP, werd de grootste bij de verkiezingen op 9 september. Maar omdat zowel links als rechts geen meerderheid had, kostte het Löfven grote moeite een coalitie te vormen. (Reuters)