Ook in de gemeente Zeist mag je vanaf nu geen ballonnen meer oplaten

Ballonnen oplaten tijdens een feestje? Totaal achterhaald, vindt de gemeenteraad van Zeist. Dinsdagavond stemde een meerderheid in met een motie die het oplaten van ballonnen verbiedt. Annemieke Zwaneveld, fractievoorzitter van de SP, is er blij mee. „Al vind ik het jammer dat we hier nog een motie voor moeten indienen. De aarde zucht eronder, de dieren zuchten eronder, en er treedt enorm veel vervuiling op.”

Zeist volgt met deze stap een landelijke trend. Amsterdammers mogen bij evenementen al sinds 2015 geen ballonnen meer oplaten. Gemeenten als Terschelling, Heerenveen, Ameland en Goes besloten vorig jaar tot een verbod op het oplaten van ballonnen. Den Bosch volgde eind vorig jaar, nadat de VVD bij een landelijke partijbijeenkomst in die stad vijfhonderd ballonnen losliet, als reactie op het verwijt aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat hij zo vaak proefballonnetjes oplaat.

De Tweede Kamer nam in 2014 een motie aan van de Partij voor de Dieren, waarin gemeenten worden opgeroepen om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Ze eindigen vaak in de natuur, waar dieren ze eten of verstrikt raken in de linten die eraan vastzitten. Bovendien komen ballonnen geregeld in zee terecht, waar ze de ‘plastic soep’ verergeren. Volgens de motie staan ballonnen in de top-5 van zwerfvuil op Nederlandse stranden en worden ‘onze’ ballonnen zelfs op het strand in Normandië gevonden.

In Zeist waren drie partijen – VVD, PvdA en CDA – tegen het verbod. Ze waren wel voor meer voorlichting over het vervuilende karakter van de ballonnen. „Maar soms is het nodig om actie te ondernemen en het niet over te laten aan de maatschappij”, zei SP’er Zwaneveld dinsdag.

En als je nu als inwoner van Zeist iets symbolisch wilt doen tijdens een feest of herdenking? Ook daar had de motie een oplossing voor. Er zijn genoeg alternatieven: bijvoorbeeld bellen blazen of bloemen op het water gooien.