Nieuwe ontmoeting tussen Trump en Noord-Koreaanse leider Kim

De onderhandeling over de denuclearisatie van Noord-Korea tussen beide leiders vindt eind februari plaats, de locatie wordt later bekendgemaakt.

De Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Yong-chol bracht vrijdag een bezoek aan Washington.
De Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Yong-chol bracht vrijdag een bezoek aan Washington. Foto Michael Reynolds/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump gaat eind februari opnieuw in gesprek met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De plaats van de onderhandelingen over de denuclearisatie van Noord-Korea wordt binnenkort bekendgemaakt, meldt het Witte Huis vrijdag.

De ontmoeting werd voorbereid door Kim Yong-chol, de Noord-Koreaanse topambtenaar die verantwoordelijk is voor het nucleaire programma. Hij bracht eerder op vrijdag een bezoek aan Trump in het Witte Huis en sprak ook met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Twitter avatar WhiteHouse The White House President @realDonaldTrump looks forward to a second summit with Chairman Kim, which will take place near the end of February. Location will be announced at a later date.
Lees ook: Onderhandelingen VS en Noord-Korea zitten zo goed als vast

Onderhandelingen zitten vast

De topontmoeting tussen Trump en Kim moet de onderhandelingen tussen beide landen nieuw leven in blazen. Vorige maand gaf Noord-Korea aan dat het de Amerikaanse interpretatie van denuclearisering verwerpt. Het Aziatische land wil dat de Verenigde Staten niet langer een “nucleaire dreiging” vormen voor het Koreaanse schiereiland voordat het begint met ontwapenen. De eis van Noord-Korea is dat de Amerikanen het land niet langer met nucleaire wapens kunnen bereiken.

Het was voor het eerst sinds de historische ontmoeting tussen Trump en Kim, vorig jaar juni in Singapore, dat Noord-Korea zich zo stevig uitsprak over de nucleaire onderhandelingen. Dit tot grote frustratie van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Hij zei afgelopen donderdag dat het land in de afgelopen zeven maanden geen enkele concrete stap heeft gezet om zijn kernwapenprogramma te ontmantelen.

De VS definieert denuclearisering als de eenzijdige ontmanteling van alle Noord-Koreaanse atoomwapens. Pas als dit voltooid is, zal sanctieverlichting volgen.