Lelystad Airport

Nieuw kabinetsplan voor vluchten vanaf Lelystad

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) heeft een nieuw plan waarmee luchthaven Lelystad vakantievluchten van Schiphol zou kunnen overnemen. Dat schreef ze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil het voor chartermaatschappijen aantrekkelijker maken om te kiezen voor Lelystad. Hiermee hoopt ze te voldoen aan de Europese regels. De Europese Commissie blokkeerde vorig jaar tot twee keer toe plannen van Van Nieuwenhuizen. De minister wilde luchtvaartmaatschappijen dwingen om uit te wijken naar Lelystad, maar dat is volgens Brussel in strijd met het mededingingsrecht waarbij alle maatschappijen gelijk moeten worden behandeld. Nu wil de minister bij de verdeling van de eerste 25.000 vliegrechten in Lelystad vluchten voorrang geven aan maatschappijen die daarvoor op Schiphol vlogen. Van Nieuwenhuizen laat onderzoeken hoe groot de belangstelling voor Lelystad is. (NRC)