Dodental bomaanslag Bogotá loopt op naar 21

De bom ontplofte binnen de poorten van de politieacademie. Het is de dodelijkste aanslag sinds 2003 in de Colombiaanse hoofdstad.

Een politieagent staat bij de plek van de aanslag.
Een politieagent staat bij de plek van de aanslag. Foto Luisa Gonzalez/Reuters

Het dodental van de bomaanslag donderdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá is opgelopen naar 21. Ook raakten 68 mensen gewond. Dat meldt persbureau AFP vrijdag op basis van een verklaring van de politie. Het is de dodelijkste aanslag sinds 2003 in de stad. De minister van Defensie heeft in een verklaring gezegd dat het linkse Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) achter de aanslag zit.

De bom ontplofte donderdag rond 10.30 uur (lokale tijd) binnen de poorten van een politieacademie. Op camerabeelden was te zien dat een grijze bestelwagen het terrein op reed. De 56-jarige chauffeur, volgens de politie de dader, kwam hierbij om het leven. Op het moment van de aanslag vond een ceremonie plaats om het begin van het jaar te vieren.

De president van Colombia Ivan Duque noemde het een “terroristische aanslag” en beloofde dat deze “verachtelijke daad niet ongestraft” zal blijven. Hij kondigde drie dagen van nationale rouw aan.

Rebellengroep

De guerillabeweging ELN bestaat uit zo’n 2.000 strijders en wordt de VS en de EU beschouwd als een terroristische organisatie. In februari 2017 begon de ELN vredesbesprekingen met de regering van de voormalige president Juan Manuel Santos. Vorige week schortte president Duque de vredesbesprekingen met ELN op nadat de rebellen twee aanvallen hadden gepleegd. Een nieuwe wapenstilstand was hiermee van de baan.

De rebellenbeweging ontvoerde in de zomer van 2017 de Nederlandse tv-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender. Volgens ELN hadden zij zonder toestemming het gebied betreden dat gedeeltelijk in handen is van de guerrillabeweging. Ze zeiden dat het vaker gebeurd dat ‘de vijand’ infiltreert door zich voor te doen als arts of journalist. Ook eiste de rebellengroep vorig jaar de verantwoordelijkheid op voor een aanslag bij een politiebureau in de stad Barranquilla, waarbij vijf politieagenten om het leven kwamen.

Colombia sloot in 2016 vrede met de beruchte rebellenbeweging FARC, na ruim een halve eeuw oorlog. De voormalige rebellenpartij is nu een politieke partij en veroordeelde de bomaanslag in Bogotá donderdag.