Zeker tien doden bij aanslag op Colombiaanse politie

Bij een politieacademie in hoofdstad Bogotá is een autobom afgegaan. De Colombiaanse president spreekt van een aanslag. Het is nog onduidelijk wie die pleegde.

Burgemeester Peñalosa van Bogotá.
Burgemeester Peñalosa van Bogotá. Foto Mauricio Duenas Castaneda/EPA

Bij een bomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zijn donderdag zeker tien mensen gedood en 65 anderen gewond geraakt. Rond half elf ‘s ochtends lokale tijd ontplofte binnen de poorten van een politieacademie een auto. Burgemeester Enrique Peñalosa en de Colombiaanse president Ivan Duque spreken beiden van een terroristische aanslag.

Het aantal slachtoffers, tot nu toe allen politiepersoneel, loopt mogelijk nog op. Op straat bij de Generaal Santander Academie is de situatie chaotisch. Op foto’s en video’s die op sociale media circuleren is een uitbrandend wrak van een auto te zien. Getuigen zeggen tegen persbureau AP dat ze een harde explosie hoorden die de ruiten van nabijgelegen gebouwen deed breken. Wie er achter de explosie zit is nog niet duidelijk, de vermeende aanslag is ook nog niet opgeëist.

Twitter avatar Bogota Alcaldía de Bogotá #Atención El alcalde @EnriquePenalosa condena el acto terrorista con carro bomba que deja cinco personas muertas en la escuela General Santander. https://t.co/mAXHUSijIX

In Colombia wordt niettemin al gewezen naar het linkse Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), dat in onmin leeft met president Ivan Duque. Duque heeft een werkbezoek aan een westelijke staat afgebroken, en is onderweg terug naar de hoofdstad. “Wij Colombianen wijzen terrorisme af en zijn verenigd in de strijd ertegen”, liet de president optekenen. De aanslag van donderdag is de bloedigste in Bogotá in twee jaar.

ELN

Colombia kent een gewelddadige recente geschiedenis, die eerst werd gedomineerd door drugscriminelen als Pablo Escobar en later door linkse groeperingen als de FARC. Nadat de Colombiaanse regering en guerillabeweging FARC in 2016 een vredesakkoord sloten, werd ELN plotsklaps de grootste rebellengroep van het land. Bogotá probeert al langer ook met de ELN vrede te sluiten, maar is daar tot op heden niet in geslaagd. Onder de conservatieve regering Duque liggen de gesprekken zelfs helemaal stil.