Sandelingplein moet groot nieuw politiebureau krijgen

Ondermijning Het historische pand aan de Groene Hilledijk moet verbouwd worden tot een modern en duurzaam politiebureau voor het basisteam Feijenoord.

De gemeente Rotterdam en de politie willen een nieuw, groot politiebureau vestigen bij het Sandelingplein op Rotterdam-Zuid. Het nieuwe bureau moet plaats bieden aan de ongeveer honderd agenten of meer van het basisteam Feijenoord, die nu nog kantoor houden in het gedateerde politiebureau aan de Maashaven Noordzijde.

In de eerste helft van de vorige eeuw zat bij het Sandelingplein al een politiebureau. Op de beoogde locatie aan de Groene Hilledijk 275 zit op dit moment nog een bureau van de Nationale Politie, maar dat is voor het publiek gesloten. Aangifte kan hier alleen worden gedaan op afspraak via een zogenoemd 3D-loket, een schermverbinding.

Er wordt momenteel een haalbaarheidsstudie verricht of hier een nieuw bureau kan worden gevestigd, bevestigt een woordvoerder van de politie. Het historische pand zou moeten worden verbouwd tot een duurzaam en modern politiebureau. Het idee is om twee naastgelegen panden aan het Sandelingplein bij te voegen tot een oppervlakte van ruim 1.800 vierkante meter. De resultaten van het onderzoek worden medio dit jaar verwacht.

Ondermijning

Een van de wensen is volgens bronnen dat het nieuwe bureau zich mede gaat richten op de zogenoemde ondermijning in dit winkelgebied op Zuid. Het gaat hierbij om de vermenging van de onder- en bovenwereld, zoals bijvoorbeeld bij ondernemingen die witwassen. Meer ‘blauw op straat’ heeft een afschrikkende werking op ondermijning, is het idee bij politie en gemeente.

Een van de scenario’s is dat het huidige team tegen ondermijning van het politiebureau op Zuidplein in de toekomst verhuist naar het Sandelingplein, volgens bronnen. De politie kan dit niet bevestigen. Gezamenlijke huisvesting om efficiënter en goedkoper te kunnen werken, past wel bij de visie van de Nationale Politie, zegt de woordvoerder.

Het politiebureau Maashaven werd in 1980 geopend. Het beleid van decentralisatie was toen om middelgrote en kleinere politiebureau’s te bouwen. Toenmalig hoofdcommissaris Albert Vermeij noemde het gebouw Maashaven destijds een „druppel in de emmer van de huisvestingsproblematiek van de Rotterdamse politie”.