ProRail doet aangifte tegen chauffeur melkpoedervrachtwagen

De chauffeur zette zijn vrachtwagen stil op een overweg bij het terrein van FrieslandCampina in Leeuwarden. Bij het ongeluk dat volgde raakten zes mensen licht gewond.

Het hoofdkantoor van ProRail, De Inktpot in Utrecht.
Het hoofdkantoor van ProRail, De Inktpot in Utrecht. Foto Robin Utrecht/ANP

ProRail doet aangifte tegen de chauffeur van een melkpoedervrachtwagen die vorige week vrijdag een ongeluk veroorzaakte bij het terrein van FrieslandCampina in Leeuwarden. Dat schrijft de spoorbeheerder donderdag. Een trein van Arriva ramde de vrachtwagen die op de overweg stond geparkeerd.

Bij het ongeluk raakten zes mensen licht gewond, onder wie de machinist en de vrachtwagenchauffeur. Treinverkeer tussen Hurdegaryp en Leeuwarden, op het traject Groningen-Leeuwarden, was voor de rest van de dag niet mogelijk. Verder moest de overweginstallatie worden vervangen. De chauffeur is voorlopig nog op vrije voeten.

Wolk melkpoeder

Volgens de politie in Leeuwarden besloot de chauffeur zijn vrachtwagen midden op de overweg stil te zetten en op het bedrijventerrein op zoek te gaan naar zijn precieze bestemming. Hij stapte uit en zag toen de trein naderen en keerde terug naar zijn voertuig. Door de hoge snelheid van de trein werd de oplegger van de vrachtwagen gescheiden en kwam een grote wolk melkpoeder vrij.

Uit onderzoek van ProRail blijkt dat de veiligheidsystemen op de overweg naar behoren werkten. De spoorbeheerder wil het liefst dat de particuliere overweg niet meer gebruikt wordt. “Wat ProRail betreft is de veiligste overweg een opgeheven overweg en dat geldt ook hier.”