‘Overleden’ oprichter Holland Herald duikt levend op in Albanië

Hij liet zijn eigen overlijdensadvertentie plaatsen, maar blijkt toch nog in leven te zijn. De 88-jarige Jean Jacques van Belle overleed acht dagen voor het einde van 2018, staat in een familiebericht, afgedrukt in NRC en De Telegraaf. Uit de tekst bleek dat Van Belle zelf een einde aan zijn leven had gemaakt: „Eigen regie – einde verhaal.” Maar in de eerste week van januari meldde Van Belle zich bij de Nederlandse ambassade in Tirana om een praatje te maken. „Dat doe ik altijd als ik in een buitenlandse hoofdstad ben.”

Van Belle geniet bekendheid als oprichter van de Holland Herald, het tijdschrift van de KLM. Dat is de reden waarom persdienst ANP een bericht wijdde aan zijn dood dat werd overgenomen door verschillende dagbladen. De overlijdensadvertenties blijkt Van Belle zelf te hebben geplaatst, inclusief een geschilderd portret op basis van een foto uit De Telegraaf van 1991.

In Tirana vertelt Van Belle dat hij vastbesloten was een einde aan zijn leven te maken. „Niemand zat meer op mij te wachten, dat maakten mensen mij dagelijks duidelijk.” Maar de pillen waarvan hij had begrepen dat ze dodelijk waren, deden hun werk niet. „Ik werd gewoon weer wakker.” Daarop boekte hij een vlucht naar Albanië. Waarom weet hij niet meer.

Van Belle weet nog niet wat hij nu gaat doen: terug naar Amsterdam, vertrekken naar een van de kinderen, of alsnog zijn plan ten uitvoer brengen. Twee dochters wonen in San Francisco, een zoon in Mexico-Stad en een andere zoon in Dubai.

Lees hier het hele verhaal: Dood in de krant, levend in Tirana