Nieuw lab voor onderzoek geneesmiddelen in Petten

Op de nieuwe locatie werken artsen uit verschillende ziekenhuizen samen met onderzoekers aan de ontwikkeling van nucleaire medicijnen.

De kernreactor in Petten levert circa 60 procent van de Europese en 30 procent van de wereldwijde isotopenproductie.
De kernreactor in Petten levert circa 60 procent van de Europese en 30 procent van de wereldwijde isotopenproductie. Foto Bram van der Biezen/ANP

Het nucleair instituut NRG in Petten krijgt een nieuw laboraborium voor de ontwikkeling van nucleaire geneesmiddelen. Voor de bouw van dat lab krijgt het een Europese subsidie van 6,8 miljoen euro. Op de nieuwe locatie gaan artsen uit verschillende ziekenhuizen samenwerken met onderzoekers om de ontwikkeling van de medicijnen te versnellen. Het nieuwe lab is naar verwachtig over twee à drie jaar klaar.

De provincies Utrecht, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland hebben vlak voor kerst groen licht gegeven voor het project, dat formeel op 1 januari van start is gegaan, heeft NRG donderdag bekendgemaakt.

Nucleaire medicijnen worden onder meer ingezet voor de behandeling van kanker. Het bestrijden van de ziekte kan met een nucleair geneesmiddel veel gerichter gebeuren dan met chemotherapie. Ook kan makkelijker tussentijds worden getoetst of de behandeling effect heeft, zegt Philippe Brouwers, directeur bij NRG en verantwoordelijk voor onderzoek en innovatie. “Met chemotherapie heb je vaak meerdere behandelingen nodig om te zien of het heeft gewerkt.”

De ontwikkeling van nucleaire geneesmiddelen duurt nu vaak nog erg lang. Met het nieuwe lab wil NRG die ontwikkeltijd verkorten. Voor de ontwikkeling van nucleaire medicijnen zijn biomoleculen en radioactieve isotopen nodig. Het onderzoek naar biomoleculen vindt nu vaak op kleine schaal plaats in ziekenhuizen. Dit onderzoek kan straks in Petten worden gedaan, waar nu ook de productie van radioactieve isotopen plaatsvindt.

Centrale locatie

“Als al het onderzoek op één centrale plek gebeurt, kan het van daaruit makkelijk gedistribueerd worden naar ziekenhuizen met patiënten in klinische studies. Dat is veel effectiever en het kan op grotere schaal”, aldus Brouwers.

NRG werkte al samen met het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek. Die samenwerking wordt nu uitgebreid met universitaire ziekenhuizen in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Volgens Brouwers kost het nieuwe lab zo’n 18 miljoen euro.

De verouderde reactor in Petten heeft de afgelopen jaren meermaals stilgelegen vanwege lekkages en andere technische mankementen. Brouwers verwacht geen problemen voor het onderzoek in het nieuwe lab. “Mocht het echt nodig zijn, kunnen we de isotopen ook ergens anders vandaan halen. De voorkeur heeft natuurlijk Petten. Dat gaat waarschijnlijk ook gewoon lukken.”

Moeten we de Petten-reactor vervangen of zijn er andere mogelijkheden voor het produceren van medische isotopen?