Mensenrechtencommissaris

Vermoedelijk meer dan 900 doden bij geweld in Congo

In Congo zijn vorige maand in drie dagen tijd minstens 890 mensen gedood bij etnisch geweld. Dat meldden de Verenigde Naties woensdag. De gevechten vonden plaats in vier dorpen in het westen van het land, na een ruzie over de begrafenis van een lokale leider.

Honderden huizen, scholen en andere gebouwen zijn door brand verwoest of geplunderd. Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet benadrukte dat het dodental nog veel hoger kan liggen. Tot nu toe zijn alleen de begraven doden geteld. Er zijn veel aanwijzingen dat slachtoffers in de Congo-rivier zijn gegooid of levend zijn verbrand. Bachelet roept op tot verder onderzoek en vervolging van de aanstichters.

Naar aanleiding van de gevechten, tussen 16 en 18 december, werd besloten dat in deze regio niet gestemd kon worden voor de verkiezingen later die maand. De omvang van het geweld was tot nu toe onbekend.

Het is niet duidelijk of de geweldsuitbarsting iets te maken heeft gehad met de verkiezingen, waarvan de uitslag nog omstreden is. Een lokale activist zei tegen persbureau Reuters dat er spanningen waren tussen de etnische groep de Batende, die de regering steunde, en de Banunu, die voor de oppositie was. (NRC)