Plan voor megahotel in Scheepvaartkwartier

Vastgoed De nieuwe eigenaren van het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam willen het complex ombouwen tot een hotel met 500 bedden.

Tussen de Veerhaven en de Westzeedijk ligt het Westelijk Handelsterrein.
Tussen de Veerhaven en de Westzeedijk ligt het Westelijk Handelsterrein. Foto ANP

De nieuwe eigenaren van het Westelijk Handelsterrein in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier Kick Smol, Jan Lok en Jan Ultee willen het 36 pakhuizen tellende complex omkatten tot een megahotel. Er moet plaats komen voor 500 bedden, in prijsklassen van hoog tot laag.

Dat zeggen drie andere ondernemers, die op dit moment een ruimte in een van de pakhuizen huren, waarvoor ze een contract sloten met de vorige eigenaar Richard Korb. Volgens Eric van Abbe, die er een zaalverhuurbedrijf runt en bestuurslid is van de ondernemersvereniging, is er onlangs een presentatie geweest waar Smol uitgewerkte tekeningen heeft laten zien van de hotelplannen aan een groep vastgoedinvesteerders.

Ook ondernemer Rolf Villanueva, die in februari een hip wielrencafé op het terrein opent en een huurcontract afsloot met Smol voor twee jaar, kent de plannen voor het superhotel. Volgens hem is nog niet duidelijk of het aan de noord- of zuidzijde van het complex komt. Smol bevestigt dat een hotel een van de mogelijkheden voor de herontwikkeling is.

Een prikkie

Het Westelijk Handelsterrein bestaat uit twee rijen van panden die eind negentiende eeuw gebouwd zijn voor de opslag van goederen die via de Veerhaven binnenkwamen en daar verhandeld werden. In 2001 kreeg het handelsterrein een monumentale status en veranderde het in een verzamelcomplex voor bedrijven in horeca en dienstverlening.

De vorige eigenaar, Richard Korb, slaagde er volgens huurder Van Abbe niet in om de hypotheeklening van 13 miljoen euro voldoende af te lossen en moest het complex van de bank verkopen. Smol, Lok en Ultee kochten het vorig jaar zomer voor 5,9 miljoen euro. „Een prikkie”, zegt Van Abbe. „Korb heeft er miljoenen aan verloren.” Korb zelf zegt dat hij zich het aankoopbedrag niet kan herinneren en dat hij last had van leegstand tijdens de crisis nadat een aantal huurders failliet ging.

Het vertrouwen in Smol als eigenaar van het Westelijk Handelsterrein is groter dan in Korb, zegt eigenaar en chef-kok Koen ten Horn van restaurant Biblio dat ook in het pakhuizencomplex zit. „Smol bezit veel vastgoed in de Witte de Withstraat en kent veel meer goede horeca-ondernemers die hier kunnen huren dan Korb.”

Voorzitter Willem den Hoed van de bewonersvereniging van het Scheepvaartkwartier denkt dat het lastig zal zijn om een hotel in het Westelijk Handelsterrein te maken. „Vervat Vastgoed wil van drie geschakelde panden in de Van Vollenhovenstraat een hotel maken, maar de gemeente geeft hem geen vergunning.”

De gemeente geeft inderdaad bijna geen nieuwe vergunningen af voor het starten van een hotel, zegt Kees de Gruyter (VVD) van de gebiedscommissie Centrum. „Dat moeten ze veranderen. Een hotel in het Westelijk Handelsterrein is een goed idee, er zijn altijd bedden tekort in Rotterdam.”

Ook voor de omwonenden zou een hotel in het Westelijk Handelsterrein een positieve ontwikkeling zijn, denkt Den Hoed. „Als het complex vol slapende mensen zit, veroorzaken ze geen geluidsoverlast.” Dat was afgelopen jaren wel anders, zegt hij. Met al die verschillende horecazaken waren er wekelijks late feesten waarbij de bezoekers op de stoep stonden te roken en tot diep in de nacht luid stonden te praten, wat doorklonk in de naburige slaapkamers. Bezoekers moesten wel de stoep op, want sinds 2015 mag er niet meer gerookt worden op de terrassen voor de pakhuizen omdat het terrein overdekt is met een glazen kap.

Geen glazen kap meer

Die kap willen de nieuwe eigenaren eraf halen, zo valt te lezen in de brochure die de nieuwe eigenaren naar de gebiedscommissieleden stuurden. Mogelijk komt er dan een schuifdak, dat helemaal open kan. Dan kan er weer gerookt worden en hoeven bezoekers niet op de stoep te staan met hun sigaret.

Een nieuwe invulling van het Westelijk Handelsterrein past bij de veranderende functie van het Scheepvaartkwartier, zegt Den Hoed. „Er zitten hier veel kantoren, maar het wordt steeds meer een woonwijk. Er is behoefte aan betere horeca dan er nu zit.” Komende jaren komen er bijna 800 appartementen bij in het Scheepvaartkwartier door de oplevering van een gloednieuw appartementencomplex aan de Van Vollenhovenstraat en – binnen drie jaar – de 215 meter hoge Zalmhaventoren met daaromheen een wooncomplex.

Een hotel zal levendigheid brengen op het Westelijk Handelsterrein, zegt een van de huurders. „Dat zie je ook met King Kong Hostel op de Witte de Withstraat. Al die backpackers geven een dynamiek waar je vrolijk van wordt.”