mededinging

EU-hof: verbod op overname TNT door UPS was onterecht

De Europese Commissie heeft in 2013 ten onrechte de overname van TNT Express door de Amerikaanse pakketbezorger UPS voor 5,2 miljard euro geblokkeerd. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie over de mislukte overnamepoging door het veto van het dagelijks bestuur van de EU.

De advocaat-generaal van het hof had in juli vorig jaar al geadviseerd dat het veto niet terecht was. De Europese Commissie dwarsboomde de overname indertijd omdat ze vreesde dat er te weinig concurrentie zou overblijven op de markt en dit zou leiden tot hogere prijzen voor consumenten.

UPS won in 2017 al een zaak bij het Gerecht van de Europese Unie rond de mislukte deal. Het Gerecht verklaarde het commissiebesluit nietig, omdat door een procedurefout de rechten van de verdediging van UPS waren geschonden. Daartegen ging de commissie in beroep. De hoogste Europese rechters annuleren het commissiebesluit nu definitief.

UPS kan TNT niet alsnog overnemen, dat is gebeurd door het Amerikaanse FedEx, voor 4,4 miljard euro. Wel effent het vonnis de weg voor claims van UPS tegen de Europese mededingingsautoriteiten vanwege de gemaakte fouten. UPS heeft gezegd dat het 1,74 miljard euro terug wil van de Europese Commissie. (ANP/Reuters)