Griekenland

Tsipras wint vertrouwen van parlement na crisis om Macedonië

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft woensdagavond met één stem verschil een vertrouwensstemming in het parlement overleefd. Dit weekend ontstond er een regeringscrisis over de voorgestelde naamswijziging van buurland Macedonië. Vorig jaar bereikten de landen na tientallen jaren een akkoord over de nieuwe naam: Republiek Noord-Macedonië. Eerder vond Griekenland dat de naam Macedonië was voorbehouden aan een van zijn eigen provincies. Het was de reden dat Griekenland jarenlang dwarslag bij de Macedonische toetreding tot de EU en de NAVO. Dit weekend stapte minister van Defensie Kammenos met zijn partij uit de coalitie, omdat hij vindt dat Tsipras te veel had toegegeven. Woensdag kreeg de premier het vertrouwen van 151 van de 300 parlementsleden. (NRC)