FBI arresteert man die Witte Huis wilde aanvallen met raket

De 21-jarige man was geradicaliseerd en wilde als martelaar sterven nadat hij “zoveel mogelijk schade” had aangericht in de Verenigde Staten.

Een beveiliger bij het Witte Huis.
Een beveiliger bij het Witte Huis. Foto Brendan Smialowski/AFP

De FBI heeft woensdag een 21-jarige man uit de Amerikaanse staat Georgia gearresteerd omdat hij van plan was een aanslag op het Witte Huis te plegen met een antitankraket. De man zou een gat willen schieten met de raket om de ambtswoning vervolgens te bestormen met geweren en granaten.

De verdachte was geradicaliseerd, eerder had hij plannen om uit te reizen naar het strijdgebied van terreurgroep Islamitische Staat. Hij zou tegen een FBI-informant hebben gezegd dat hij aanslagen wilde plegen op doelwitten als het Witte Huis, het Vrijheidsbeeld, het Washington Monument, het Lincoln Monument en een synagoge.

Ook zei hij tegen de informant dat “de jihad het hoogtepunt van de islam is”, dat hij zoveel mogelijk schade wilde aanrichten en als martelaar wilde sterven. De aanslag op het Witte Huis wilde hij deze donderdag uitvoeren, samen met twee mannen van wie hij dacht dat het zijn handlangers waren. Het bleken de FBI-informant en een undercoveragent.

Lees ook: Mikpunten van extreem-rechts krijgen bommen opgestuurd

Waarschijnlijk alleen

Volgens de officiële aanklacht kon de verdachte niet uitreizen voor de jihad, omdat hij geen Amerikaans paspoort heeft. Toen hij besloot te blijven vertelde hij zijn ‘handlangers’ volgens CNN dat hij meer schade kon aanrichten als hij in de VS bleef.

Hij werd woensdag opgepakt toen hij bij een andere undercoveragent wapens wilde kopen. Chris Hacker, een FBI-agent in Atlanta, zegt tegen CNN dat de 21-jarige vermoedelijk alleen handelde.