Facebook verwijdert honderden valse profielen uit Rusland

De pagina’s waren volgens Facebook aangemaakt door het Russische staatsmedium Sputnik of vertonen gelijkenissen met ‘trollenfabriek’ IRA. Sputnik noemt de actie censuur.

Foto Richard Drew/AP

Facebook heeft enkele honderden pagina’s en profielen verwijderd, van zowel Facebook als van Instagram, die valse informatie zouden hebben verspreid. 364 van die pagina’s en profielen zijn volgens Facebook opgezet door werknemers van het Russsisch Sputnik News, een staatsbedrijf.

De opgedoekte pagina’s waren volgens Facebook onderdeel van een netwerk dat vanuit Rusland informatie verspreidde in Baltische landen, Centraal-Azië, de Kaukasus en Oost-Europese landen. De pagina’s hadden nieuws, het weer, reizen, sport en politici als centrale thema’s. Sommige plaatsten met regelmaat over protestbewegingen, corruptiebestrijding en berichten die de NAVO in een kwaad daglicht zetten. Daarmee zijn zeker 790.000 accounts bereikt, schrijft hoofd cyberveiligheid van Facebook Nathaniel Gleicher.

Russische georganiseerde internettrollen probeerden ook in Nederland en België via Twitter het anti-islamsentiment aan te wakkeren

IRA

Tegelijkertijd is met hulp van de Amerikaanse inlichtingendiensten een aantal andere pagina’s, groepen en accounts op zwart gezet. Die pagina’s, 107 op Facebook en 41 op Instagram, richtten zich volgens Gleicher specifiek op buurland Oekraïne. “Deze accounts deden denken aan Russische online-activiteit die we zagen voorafgaand aan de Amerikaanse midterm-verkiezingen“, schrijft Gleicher. “En aan gedrag dat we kennen van het Internet Research Agency (IRA).”

Sputnik noemt de blokkades van Facebook donderdag “politiek gemotiveerd” en “censuur”. Het mediabedrijf geeft aan dat zeven pagina’s die het beheert geblokkeerd zijn, maar gaat niet in op betrokkenheid bij de andere geblokkeerde pagina’s.

“Als dit blokkeren de enige reactie is die Facebook heeft op de kwaliteit van ons werk, dan hebben we verder geen vragen. Er is nog altijd hoop dat gezond verstand zal zegevieren. Lees Sputnik.”