Eredivisie

‘Voormalig Ajax-directeur Van der Aat gaat aan de slag bij NAC Breda’

Henri van der Aat
Henri van der Aat Foto Robert Vos/ANP

Op de vraag wie de nieuwe directeur wordt, kunnen ze bij NAC nog geen antwoord geven. „Wij kunnen slechts zeggen dat wij met één kandidaat in vergevorderde onderhandeling zijn”, zegt de clubwoordvoerder desgevraagd. „Is er witte rook, dan melden wij dat.”

Toch weet BN/De Stem het zeker: de nieuwe man die NAC in rustig vaarwater moet brengen is Henri van der Aat (62), voormalig zeilbondscoach die in het verleden onder meer betrokken was bij het wielerteam van Rabobank en van 2008 tot 2013 directeur was bij Ajax.

Van der Aat was een van de Nederlanders die bij AS Monaco werkte toen de club de financiële regels van de UEFA poogde te omzeilen, zo meldde NRC vorig jaar op basis van documenten uit Football Leaks. Van der Aat werd daar in 2014 aangesteld als commercieel directeur namens het Zwitserse sportmarketingbedrijf AIM van de Nederlander Bernard de Roos, waar Van der Aat onder contract stond.

Via AIM tuigde Monaco een schijn-sponsordeal van 1,4 miljard op om te doen lijken alsof de club voldoende inkomsten had om miljoenen euro’s te kunnen uitgeven. Zo kon de Russische clubeigenaar Dmitri Rybolovlev zijn geld in de club blijven pompen. De UEFA deed de zaak af met een milde schikking.

Na nog geen jaar moest Van der Aat bij Monaco vertrekken. Hij hoorde niet waarom. (NRC)