Amerikaanse justitie schikt met omstreden advocatenkantoor

De Nederlandse advocaat Alex van der Z. kreeg vorig jaar een celstraf omdat hij namens Skadden een rapport had opgesteld voor de regering van Oekraïne.

De vestiging van Skadden in Washinton. Van der Z. werkte in Londen.
De vestiging van Skadden in Washinton. Van der Z. werkte in Londen. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Advocatenkantoor Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom heeft met de Amerikaanse justitie geschikt in de zaak rondom een zeer omstreden rapport voor de Oekraïense regering. Op basis van dat rapport werd oud-premier Joelia Timosjenko vervolgd en veroordeeld. Met de schikking is een bedrag van ruim 4,6 miljoen dollar gemoeid.

De Nederlandse advocaat Alex van der Z. is verdachte in het Rusland-onderzoek in de VS. Hoe is hij in deze situatie verzeild geraakt?

Skadden had nagelaten te melden dat het voor een buitenlandse regering werkte, luidde de aanklacht. Het bedrijf trekt in een schriftelijke verklaring het boetekleed aan: “We hebben van dit incident geleerd en gaan stappen zetten om zoiets in de toekomst te voorkomen.”

De zaak kreeg in februari vorig jaar een Nederlands tintje. Advocaat Alex van der Z. werd in april veroordeeld tot een celstraf van dertig dagen, nadat hij bekende te hebben gelogen tegen speciaal aanklager Robert Mueller. Van der Z. werkte namens Skadden mee aan het rapport dat werd opgesteld voor toenmalig president Viktor Janoekovitsj.

Daarover had Van der Z. het volgens de aanklacht twee jaar geleden nog gehad met lobbyist Richard Gates, een naaste medewerker van voormalig campagneleider van president Trump Paul Manafort. Manafort hangt een celstraf van tien jaar boven het hoofd. Manafort werkte jarenlang als spindoctor van Janoekovitsj.