Advocaten staken half uur

Rechtsbescherming Advocaten demonstreerden overal tegen de herziening van de gesubsidieerde rechtshulp. Onafhankelijke rechtsbijstand voor lage inkomens komt onder druk.

Demonstrerende advocaten bij de rechtbank van Amsterdam.
Demonstrerende advocaten bij de rechtbank van Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

In het hele land hebben advocaten woensdag bij rechtbanken geprotesteerd tegen de plannen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) om het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand te herzien. Bij sommige gerechten blokkeerden advocaten in toga de ingang en toonden spandoeken met de tekst: ‘Je recht halen is straks niet meer te betalen.’ De advocaten staakten een half uur.

Dekker wil rechtsgebieden mogelijk uitsluiten van door de overheid gesubsidieerde rechtshulp, de rol van advocaten wordt kleiner en mensen moeten meer zelf gaan betalen, aldus de eerder dit jaar bekendgemaakte plannen. Volgende week woensdag spreekt de Tweede Kamer hierover.

Volgens de Orde van Advocaten dreigt door de plannen een einde te worden gemaakt aan het systeem van goede en onafhankelijke rechtsbijstand aan particulieren met een laag inkomen. „Men wil een overheidsorgaan, een poortwachter, aanwijzen om vooraf te beoordelen of het noodzakelijk is dat een advocaat wordt toegevoegd. Terwijl de overheid in de meeste zaken zelf de tegenpartij is”, aldus advocaat Harmen Meijerink, bestuurslid van de Amsterdamse Orde van Advocaten.

Advocaten klagen al jaren over te lage vergoedingen die toegevoegde raadslieden ontvangen. „Steeds meer advocaten stoppen met de sociale praktijk of met de advocatuur. Mensen in de problemen vinden steeds moeilijker een advocaat die voor een toevoegvergoeding wil optreden”, zegt Meijerink.

De Nederlandse orde van advocaten heeft advocaten opgeroepen om volgende week woensdag massaal naar Den Haag te gaan „om een stevig signaal af te geven aan de politiek”.