Vier Amerikanen gedood bij zelfmoordaanslag in Syrische stad Manbij

Het gaat om twee militairen, een medewerker van het ministerie van Defensie en een beveiliger. In totaal eiste de door IS geclaimde aanval zestien levens.

Beeld van de plek na de aanslag in Manbij uit een video van nieuwssite Hawar News Agency.
Beeld van de plek na de aanslag in Manbij uit een video van nieuwssite Hawar News Agency. Foto Hawar News Agency/AFP

Bij een zelfmoordaanslag in het noordoosten van Syrië zijn woensdag vier Amerikanen om het leven gekomen. Het gaat om twee militairen, een medewerker van het ministerie van Defensie en een beveiliger, heeft het Amerikaanse leger woensdagavond bevestigd. De aanslag kostte volgens persbureau AP in totaal aan zestien mensen het leven. Er zouden ook Koerdische militairen zijn omgekomen.

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De aanval was gericht op Amerikaanse en Koerdische militairen die patrouilleerden in de stad Manbij. In de buurt van een restaurant waar de militairen zich bevonden, bracht een zelfmoordterrorist zijn bomvest tot ontploffing. Drie Amerikaanse militairen raakte gewond. Hoeveel burgers verwondingen opliepen, is onduidelijk.

President Trump beval in december nog de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië, omdat IS volgens hem zou zijn verslagen. Daar kwam veel internationale kritiek op, onder meer omdat de angst bestaat voor een Turks offensief in de regio als de Amerikanen er weg zijn. Afgelopen zondag meldde Trump dat de terugtrekking was begonnen, maar het zal waarschijnlijk nog maanden duren voordat alle militairen weg zijn.

‘Kalifaat verpletterd’

Een paar uur na de aanslag herhaalde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence dat IS volgens Washington toch echt verslagen is. “We hebben het kalifaat verpletterd”, zei Pence volgens persbureau Reuters. “We beginnen onze troepen naar huis te halen, maar zullen nooit toestaan dat de overblijfselen van IS opnieuw een boosaardig en moordlustig kalifaat kunnen vestigen.”

Lees ook: De terugtrekking van de VS zorgt ook in Istanbul voor spanningen.

De Turkse president Erdogan opperde woensdag dat de aanslag op de Amerikaanse militairen wellicht “bedoeld was om het besluit tot terugtrekking te veranderen”. Erdogan denkt niet dat Trump zich ook daadwerkelijk zal laten beïnvloeden. “Ik heb zijn vastberadenheid gezien”, zei de Turkse leider volgens persbureau AP.

Het gebeurt niet vaak dat er Amerikaanse militairen omkomen in Syrië. Er zijn tot nu toe 14 Amerikanen gesneuveld in het land, blijkt uit cijfers van het Pentagon. De VS zijn sinds 2014 actief in Syrië en staan vooral de Koerdische troepen bij in de strijd tegen IS. Er zijn naar schatting 2.000 Amerikaanse militairen gestationeerd.