Strafhof

Oud-president Ivoorkust vrij

Foto Peter Dejong/AP

Oud-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is dinsdag door het Internationaal Strafhof vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid. Zijn aanhangers vierden feest op de stoep bij het hof. Ook oud-minister Blé Goudé werd vrijgesproken. Hiermee lijken de drie ‘grote’ zaken die het hof tot nu toe begon mislukt.

Gbagbo zat al zeven jaar vast omdat de aanklager hem verantwoordelijk houdt voor verkiezingsgeweld, waarbij ruim 3.000 doden vielen. De rechters besloten echter dat er te weinig bewijs is geleverd.

De uitspraak is een grote tegenslag voor hoofdaanklager Bensouda, na de vrijspraak vorig jaar van de Congolese oud-vicepresident Bemba. Eerder klapte ook de zaak tegen de Keniaanse president Kenyatta. Steeds hadden waarnemers kritiek op het geleverde bewijs.

Het hof bestaat om daders van de grootste misdaden te vervolgen, juist als zij daarvoor in eigen land te machtig zijn. Dat vergt een zeer doortastende aanklager, omdat in deze zaken al snel bewijs verdwijnt of getuigen worden geïntimideerd.