Ruimtevaart

Chinese missie kweekt eerste planten op de maan

Verschillende zaden die door de Chinese Chang’e 4-missie zijn meegenomen naar de achterkant van de maan zijn ontsproten. Foto’s van de Chang’e 4 laten zien dat katoen-, kool- en aardappelzaadjes zijn ontkiemd en dat de planten goed groeien. De planten worden bewaard in een afgesloten ruimte en beschermd tegen extreme temperaturen en sterke straling op het oppervlak van de maan. De groei van planten is een belangrijke stap in de toekomst van de ruimtevaart. In een toekomstige kolonie op de maan zouden aardappelen als voedsel kunnen dienen, koolzaad kan een bron van olie zijn en katoen kan voor kleding worden gebruikt. Er zijn wel eerder planten gekweekt in de ruimte, alleen niet eerder op de maan. Zo groeiden er al planten in het internationale ruimtestation ISS. (NRC)