President Kenia: aanvallers Nairobi gedood, gijzeling voorbij

Terreurgroep Al-Shabaab zegt dat ze de aanslag heeft gepleegd uit woede over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump.

Gewapende agenten in Nairobi, een dag na de aanval op een gebouwencomplex.
Gewapende agenten in Nairobi, een dag na de aanval op een gebouwencomplex. Foto Daniel Irungu/EPA

Na bijna twintig uur hebben de Keniaanse veiligheidsdiensten een einde gemaakt aan de gijzeling in een gebouwencomplex in de hoofdstad Nairobi. Vier terroristen zijn gedood, meldt president Uhuru Kenyatta. Bij de aanval dinsdagmiddag kwamen zeker 21 mensen om het leven, liet de politie woensdagavond weten. Negentien mensen worden volgens het Keniaanse Rode Kruis nog vermist.

Hoeveel gewonden er zijn, is niet duidelijk. Evenmin is bekend of er meer terroristen bij betrokken waren. Volgens internationale persbureaus werden ruim zevenhonderd mensen geëvacueerd uit het hotel dat gevestigd is in het complex.

Terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. Woensdagavond liet de beweging volgens persbureau Reuters weten dat de aanval een vergelding was voor de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Bom in foyer

De aanval had plaats in het zakendistrict van de hoofdstad. Om 15.00 vond een eerste explosie plaats bij een bank, waarbij drie auto’s werden opgeblazen. Daarna zou ook een bom zijn afgegaan in de foyer van het hotel, mogelijk ging het om een zelfmoordterrorist. Het Rode Kruis riep dinsdag mensen op bloed te doneren voor de slachtoffers van de aanval.

Kenia is al langer doelwit van Al-Shabaab sinds het in 2011 troepen naar buurland Somalië stuurde. Drie jaar geleden voerde de Al-Shabaab een grote aanval uit op het Keniaanse leger in Somalië. In 2015 kwamen er 150 mensen bij een aanval op een universiteit, bij een gijzeling in de Westgate Mall in Nairobi vielen in 2013 67 doden. Komende maandag begint het proces tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanval.