Onderzoek

Een op de drie VN-medewerkers slachtoffer seksuele intimidatie

Een op de drie medewerkers van de Verenigde Naties zegt de afgelopen twee jaar slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie binnen de organisatie. Dat blijkt uit een intern onderzoek onder ruim 30.000 medewerkers, meldt persbureau Reuters woensdag. In twee van de drie gevallen zou de dader een man zijn. In de meeste gevallen ging het om provocerende opmerkingen of seksueel getinte grappen. 10 procent van de melders zegt aangeraakt te zijn terwijl zij dat niet wilden. Slechts een op de drie melders heeft naderhand actie ondernomen. VN-Secretaris-Generaal António Guterres noemt de uitkomst „ontnuchterend”. De VN zijn gebouwd op waarden als gelijkheid en waardigheid, zei hij. Dus moet de organisatie juist „het goede voorbeeld en de standaard bepalen”. (NRC)