OM eist 6 jaar cel tegen huisarts om misbruik minderjarige meisjes

De huisarts uit Leiden zou zijn dochtertje en tien andere minderjarige meisjes misbruikt en gefilmd hebben.

Een kamer op de nieuwe afdeling van een forensisch psychiatrisch centrum in Utrecht.
Een kamer op de nieuwe afdeling van een forensisch psychiatrisch centrum in Utrecht. Foto Valerie Kuypers/ANP

Tegen een huisarts uit Leiden is woensdag zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De man zou zijn dochtertje en tien andere minderjarige meisjes hebben misbruikt, onder wie zeven patiënten. Ook wordt de verdachte, Maarten B., beschuldigd van het maken en in bezit hebben van kinderporno.

Het OM eist verder dat de man na zijn gevangenisstraf een beroepsverbod krijgt van elf jaar. Sinds zijn aanhouding in oktober 2017 zit de man in hechtenis. De 38-jarige huisarts spreekt de meeste beschuldigingen tegen, of zegt dat hij zich de gebeurtenissen niet kan herinneren. Hij gaf in de rechtbank wel toe “kennelijk” heimelijk filmpjes te hebben gemaakt van patiënten.

Volgens het OM heeft het misbruik plaatsgehad over een lange periode, van 2010 tot 2017. De man maakte tientallen filmpjes van ontblote meisjes en jonge vrouwen in praktijken in Amstelveen en Schiedam, zonder dat de meisjes dat wisten. Op een aantal van die filmpjes is te zien dat hij hen bij hun borsten, billen en schaamstreek betast. Volgens geraadpleegde medische specialisten vroegen de klachten van de meisjes niet om zulke handelingen. B. stelt dat die wel pasten binnen zorgvuldig medisch onderzoek.

Buiten zijn praktijk zou hij niet alleen met zijn dochtertje ontucht hebben gepleegd, maar ook met drie vriendinnetjes van haar. Zij waren tussen de 4 en 7 jaar oud.

Jurk

Het misbruik kwam aan het licht nadat een vriendinnetje van B.’s dochter bij hen thuis had gespeeld. B. zou stroop op de jurk van het vriendinnetje hebben gemorst en nam haar mee naar de badkamer waar hij haar betastte. Nadat het meisje dit aan haar moeder had verteld werd de politie ingelicht, aldus een woordvoerder van het OM in Den Haag.

Volgens het OM zijn er tot die tijd geen andere aangiftes of meldingen bekend. B. had ook geen strafblad. Over twee weken wordt de uitspraak van de rechtbank verwacht.