Recensie

Recensie Muziek

Futuristische muziek voor moderne clubrituelen

‘Both apocalyps and utopia are already here. They are lived everyday already.’ Het zou op de gevel van een spiritueel centrum kunnen staan, maar als bijdrage van dichter en activiste Hannah Black krijgt die tekst meteen een andere lading. De Zwitsers-Congolese Bonaventure (Soraya Lutangu) ziet zichzelf allereerst als Afrikaanse. Toen maakte ze haar boodschap (stop white supremacy) invoelbaar met samples van r&b-hits en tergend zwaar hamerende dreigende beats (Supremacy). Nu zijn haar wortels subtieler verweven in haar ‘deconstructed clubmuziek’ die juist opvallend melodieus klinkt. Elementen uit kizomba, tarraxo en coupé-décalé hoor je terug in dwingende percussie die je heupen doet wiegen, naast invloeden uit trance en bass house. ‘Both’ het nummer met Hannah Black doet deken aan Holly Herndons Platform (2015), met flarden van een schreeuw, galmende synths en djembe-percussie. Mentor is een EP met frisse futuristische muziek voor moderne clubrituelen.