Frankrijk

Macron overweldigt sceptische burgemeesters in debat over gele hesjes

President Macron in Normandië
President Macron in Normandië Foto Ludovic Marin/AFP

„Ik heb alle tijd”, zei Emmanuel Macron dinsdagmiddag rond drie uur voor zo’n zeshonderd Normandische burgemeesters. Maar op zóveel tijd had niemand gerekend. Per sms moesten aanhoudend afspraken worden afgezegd, enkele oudere bestuurders dommelden af en toe in. Zonder ook maar één pauze voor toiletbezoek, eten of dringende staatszaken beantwoordde de president bijna zeven uur lang in detail alle vragen die burgemeesters, soms van dorpjes met slechts 300 inwoners, zonder filter op hem afvuurden.

De ontmoeting in het plaatsje Grand Bourgtheroulde, net onder Rouen, was de opening van het ‘Grote Nationale Debat’ dat Macron in december afkondigde om de onvrede van ‘gele hesjes’ te kanaliseren. In een brief aan de Fransen heeft hij 35 gerichte vragen geformuleerd waarop hij antwoord wil. Maar „geen onderwerp is taboe”, zei hij, zolang de „grote sociale breuklijnen” die Frankrijk verdelen maar aan de orde komen. „We kunnen van de situatie die Frankrijk nu doormaakt een kans maken.”

Wel liet hij weten dat hij twee van de belangrijkste eisen van gele hesjes onverstandig of zelfs gevaarlijk vindt. Terugkeer van de vermogensbelasting „zal het leven van geen enkel geel hesje verbeteren”, zei hij. En invoering van een burgerreferendum leidt volgens hem tot „concurrentie tussen vormen van democratie”, met uitvoeringsproblemen zoals nu bij Brexit tot gevolg.

Gele hesjes waren er niet in het ‘Centre Sportif Bruno Bénédetti’. Die demonstreerden verderop en mogen later in debat. Maar burgemeesters kennen hun klachten als geen ander. Had Macron naar hen geluisterd, dan had de diepste politieke en sociale crisis in jaren voorkomen kunnen worden, denken zij.

Ze begonnen sceptisch met uiteenlopende vragen. Macron, die op microniveau het land lijkt te managen, werkte ze stuk voor stuk af. Na tien uur ’s avonds gaven ze hem, totaal overweldigd, een staande ovatie. „Akte II” van zijn presidentschap staat op het spel, erkende hij met een knipoog naar de theatertermen die ook gele hesjes hanteren.