Een op drie VN-medewerkers slachtoffer seksuele intimidatie

Dat blijkt uit intern onderzoek. De aard van de meldingen loopt uiteen. Een deel gaat om grappen over seks, andere om ongewenste aanrakingen.

Het hoofdkantoor van de VN in New York.
Het hoofdkantoor van de VN in New York. Foto Getty Images

Een op de drie medewerkers van de Verenigde Naties zegt de afgelopen twee jaar slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie binnen de organisatie. Dat blijkt uit een intern onderzoek onder ruim 30.000 medewerkers, schrijft persbureau Reuters woensdag. In twee van de drie gevallen zou de dader een man zijn.

In de meeste gevallen ging het om provocerende verhalen of grappen. Andere VN-medewerkers deden melding van vervelende opmerkingen over hun uiterlijk, lichaam, seksueel gedrag of “ongewenste pogingen hen te betrekken bij gesprekken over seks”. Ruim 10 procent van de gevallen gaat over seksueel getinte gebaren, nog eens 10 procent van de melders zeggen aangeraakt te zijn terwijl zij dat niet wilden.

Meer dan de helft van de meldingen gaat over incidenten die op de werkvloer plaatsvonden, 17 procent vond plaats tijdens werkgerelateerde evenementen. Slechts een op de drie melders heeft naderhand actie ondernomen.

Lees ook: Ex-VN-medewerker in Nepal verdacht van kindermisbruik

‘Goede voorbeeld geven’

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres noemde de resultaten van het onderzoek “ontnuchterend”. Volgens hem zou de VN een “wangedrag-vrije organisatie” moeten zijn.

“Als een organisatie die gebouwd is op de waarden gelijkheid, waardigheid en mensenrechten, zouden wij het goede voorbeeld moeten geven en de standaard bepalen.”

Ook benadrukt de VN-chef dat er relatief weinig medewerkers meededen aan het onderzoek. Slechts 17 procent van het totaal aantal medewerkers, in totaal 30.364 personen, vulden de enquête in. Dit zou er volgens Guterres op kunnen wijzen dat VN-medewerkers vinden dat de organisatie te passief omgaat met seksueel wangedrag.