Congo

Hof in Congo onderzoekt uitslag presidentsverkiezingen

Het Constitutionele Hof in Congo stelt een onderzoek in naar de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen. Oppositiekandidaat Martin Fayulu had zijn twijfels bij de uitslag en vroeg het hof dit te onderzoeken. De rechtbank moet voor zaterdag uitspraak doen. De Congolese verkiezingscommissie meldde op 10 januari dat Félix Tshisekedi met 38 procent de verkiezingen had gewonnen. Fayulu zou 34 procent van de stemmen hebben gekregen, en eiste daarop een hertelling. Hij noemde de uitslag „een electorale staatsgreep” en meent dat de verkiezingen zijn vervalst om Tshisekedi president te maken. Er bestaan sterke aanwijzingen dat Tshisekedi voorafgaand aan de verkiezingen in het geheim onderhandelingen voerde met het kamp van de zittende president Joseph Kabila, zijn voormalige rivaal. (NRC)