Brexitblog

Speculatie in Britse media over Mays vervolgstappen

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Recent stemden de lidstaten van de EU in met het uittredingsakkoord van premier Theresa May maar op dinsdagavond werd de Brexitdeal verworpen door het Britse Lagerhuis. Een dag later overleefde de minister-president wel een vertrouwensstemming.

Blog gesloten

Dit blog is nu gesloten. Volg de ontwikkelingen rondom Brexit in het nieuwe blog.

Speculatie in Britse media over Mays vervolgstappen

In de Britse media wordt zondagavond veel gespeculeerd over welke vervolgstappen May zal nemen nu haar akkoord met een overweldigende meerderheid door het parlement is verworpen. Na haar nederlaag vorige week in het Lagerhuis stelde de premier met alle partijen opnieuw om de tafel te willen om te kijken welke aanpassingen mogelijk zijn. Maar, zo speculeren The Guardian en The Times zondag, de premier zou haar pijlen eigenlijk juist richten op de Tories en gedoogpartner DUP.

Bij die twee groepen kreeg zij vorige week maar weinig steun voor haar akkoord. 118 Conservatieve parlementariërs stemden tegen haar akkoord, de Noord-Ierse gedoogpartner DUP stemde in z'n geheel tegen. Verschillende Britse journalisten zeggen op Twitter dat May van plan is om het akkoord de komende weken dusdanig aan te passen, dat het voor die twee 'groepen' acceptabel wordt. Als dat inderdaad klopt, is er vooral werk aan de winkel op het gebied van de Ierse noodoplossing. Zo vindt de DUP bijvoorbeeld dat Noord-Ierland door Brexit geen aparte status van het VK mag krijgen, wat in het huidige akkoord wel min of meer het geval is.

Lees ook het interview met oud-premier Tony Blair: ‘Tweede referendum is de enige uitweg’

Maandagmiddag geeft May in ieder geval een update aan het Lagerhuis. Daarin zal zij zeer waarschijnlijk vertellen welke voortgang ze heeft gemaakt sinds haar akkoord dinsdag sneuvelde. Ook wordt verwacht dat ze iets van haar plannen voor de komende weken bekendmaakt. Eind januari wordt er over de aangepaste versie, Plan B, gestemd.

Onze correspondent en redacteur VK beantwoordden lezersvragen

Na de vertrouwensstemming die Theresa May overleefde, beantwoordden NRC-correspondent Melle Garschagen en Verenigd Koninkrijk-redacteur John Hoogerwaard in één uur tijd zo veel mogelijk vragen van abonnees. Op welke punten kan het akkoord dat de Britse premier met de EU opstelde, überhaupt worden aangepast? Hoe kan het dat de markten positief reageerden op de verwerping van het Brexitakkoord? Hoe kan de EU de Ierse grens goed regelen in het geval van een 'no deal'-scenario?

Brexit-deal afgewezen, wat nu? NRC beantwoordde uw vragen

'May belt opnieuw met Europese regeringsleiders, zonder plan'

Theresa May heeft aan het einde van de werkweek opnieuw contact opgenomen met Europese regeringsleiders om te overleggen over het Brexitakkoord. De Britse krant The Telegraph schrijft dat zij in een 'belrondje' heeft overlegd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Ierse minister-president Leo Varadkar (belangrijk vanwege de backstop) en premier Rutte.

De Europeanen hebben volgens de krant met 'ongeloof' gereageerd op het contact: May zou in de gesprekken vooral willen praten over de Ierse grens, tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland (en dus tussn het het VK en de EU), maar haar eisen waren verder onveranderd. "Ze heeft niets nieuws gevraagd" of voorgesteld, zegt een bron tegen de krant.

Anonieme EU-diplomaten die met The Telegraph spraken, maken daaruit op dat de Britse premier, wier Brexitplannen afgelopen week werden verworpen door het parlement, de Europese regeringsleiders ervan wil overtuigen de deadline voor de uittreding te verzetten.

Stel nu je vragen over de Brexit aan NRC

Dinsdag werd Theresa Mays deal met de EU weggestemd door het Lagerhuis en een dag later overleefde haar kabinet een vertrouwensstemming. Wat nu? Correspondent Melle Garschagen en Verenigd Koninkrijk-redacteur John Hoogerwaard van NRC beantwoorden tot 16.00 uur zo veel mogelijk vragen van abonnees.

AFM roept bedrijven op zich voor te bereiden op no-deal-scenario

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft donderdag zijn bezorgdheid geuit over de Brexit-impasse. Met nog ongeveer tien weken tot de geplande uittreding van het VK uit de EU te gaan, is er nog steeds veel onzeker over de voorwaarden van de uittreding. Doordat het Britse parlement erg verdeeld is over hoe het nu verder moet met Brexit, neemt de kans op een no-deal-scenario volgens de autoriteit toe.

Lees ook: 71 dagen, en bedrijven zijn nog steeds niet klaar voor ‘no deal’

Als het niet lukt om voor 29 maart, de dag van uittreding, tot afspraken te komen en het VK dus zonder deal vertrekt, kunnen ondernemingen hun toegang tot de financiële markten verliezen. Dat heeft onzekerheid over "de continuïteit" van de effectenhandel en internationale bank- en verzekeringsdiensten tot gevolg, schrijft de AFM. De autoriteit dringt er bij financiële instellingen op aan dat zij zich vanaf nu actief gaan voorbereiden op het no-deal-scenario.

De toezichthouder zelf houdt er rekening mee dat 30 tot 40 procent van de Europese handel in aandelen en obligaties zich na Brexit naar Amsterdam verplaatst. Daarvoor is fors meer toezicht op de markt nodig.

Lagerhuis stemt op 29 januari over 'plan B' van May

Het Britse parlement stemt op 29 januari, precies twee maanden voor het VK uittreedt uit de EU, over 'plan B' - de aangepaste versie van Theresa May's verworpen Brexitakkoord. Dat heeft de leider van het Lagerhuis Andrea Leadsom donderdag bekendgemaakt. Dinsdag werd Mays Brexitdeal met een grote meerderheid door het parlement weggestemd. Een eerder ingediend amendement verplicht May om de deal met de EU te heronderhandelen, en die resultaten weer op korte termijn aan het parlement voor te leggen. Dat gebeurt dus de 29ste. Voor de stemming en het debat is in Westminster een hele dag uitgetrokken.

Donderdag praat May verder met politieke kopstukken, zoals de leider van de Noord-Ierse gedoogpartner DUP. Het zal niet eenvoudig blijken om binnen korte tijd het parlement alsnog achter een akkoord te krijgen en de Brexit-impasse te doorbreken. De onderhandelingen over het akkoord dat May deze week presenteerde, duurden namelijk al 2,5 jaar. Het akkoord sneuvelde met een verschil van 230 stemmen.

Oppositieleider Jeremy Corbyn voert de druk op de premier ondertussen op om alternatieven voor haar akkoord te onderzoeken. "De deal is dood", zei hij donderdag tijdens een toespraak in Hastings. Wel wil Corbyn dat zij een 'no deal'-scenario uitsluit.

.@Theresa_May, take a No Deal Brexit off the table. pic.twitter.com/VFwXR8hmRC

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) January 17, 2019

De oppositie zet Corbyn ondertussen weer onder druk om een tweede referendum te steunen. Corbyn heeft tot nu toe juist geprobeerd om algemene verkiezingen af te dwingen, onder meer door een motie van wantrouwen tegen Mays kabinet in te stellen. Deze overleefde May woensdagavond met een kleine meerderheid.

De People's Vote-campagne zegt ongeveer 100.000 pond (ongeveer 113.100 euro) aan extra donaties te hebben ontvangen sinds het akkoord dinsdag werd weggestemd, aldus The Huffington Post. Een gemiddelde donatie was 25 pond, wat er volgens de organisatie op duidt dat er zeker draagvlak voor een nieuwe stemming is.

May houdt 'constructieve gesprekken' met deel oppositie

Theresa May heeft in een korte toespraak de oppositiepartijen opgeroepen hun eigenbelang aan de kant te schuiven en het landsbelang voorop te zetten. "Dat zal niet makkelijk zijn", zei ze. "Maar ze hebben een verantwoordelijkheid." Volgens May is het na de stemming van gisteren duidelijk wat de parlementsleden niet willen en moet nu duidelijk worden wat ze wel willen. May kondigde de persconferentie bij 10 Downing Street onverwachts aan.

"Ik kan me voorstellen dat voor het volk de afgelopen 24 uur verontrustend waren", zei ze. "Maar ik geloof dat het mijn taak is om voor een Brexit te zorgen." Verder nodigde ze alle parlementsleden uit om donderdag te komen praten. "Ik ben teleurgesteld dat de partijleider van Labour er tot nu toe niet voor heeft gekozen niet deel te nemen aan de discussie."

Theresa May hield onverwachts nog een persconferentie op 10 Downing Street. Foto Paul Ellis / AFP

Hoe nu verder?

Nu May de motie van wantrouwen heeft overleefd, is de situatie feitelijk hetzelfde als gisteravond. De Brexitdeal die ze met de EU had gesloten is verworpen en May moet nu werken aan een alternatief. Onmiddellijk na de stemming nodigde ze de oppositie uit voor een gesprek. Ze zei: "Wij zullen blijven werken aan het nakomen van de belofte die wij de bevolking van dit land hebben gedaan om de uitslag van het referendum na te komen."

Hoe het nu verder gaat is onduidelijk. De Europese Unie zegt dat het Verenigd Koninkrijk aan zet is en eist duidelijkheid. NRC-correspondenten Tijn Sadée en René Moerland beschreven de verschillende mogelijkheden:

Lees ook: Elke Brusselse concessie creëert een probleem

Stemming geheel langs partijlijn

May kreeg vandaag voldoende steun om aan te blijven als premier en verder te werken aan een nieuwe Brexitdeal. De stemming verliep vandaag, in tegenstelling tot gisteren, geheel langs de partijlijn. De motie van wantrouwen werd gesteund door alle parlementsleden van de oppositiepartijen. May kreeg steun van alle leden van haar Conservatieve partij en de de Noord-Ierse unionisten, die de regering steunen.

How did your MP vote on the #NoConfidenceMotion this evening?
Find out using the CommonsVotes tool: https://t.co/tCc7ocaeyR #ConfidenceVote

— UK House of Commons (@HouseofCommons) 16 januari 2019

NRC-correspondent Melle Garschagen schrijft hierover:

Geen enkele Tory of Nood-Ierse unionist stemde tegen May. Terwijl gisteren nog 118 Tories en 10 unionisten haar Brexit-deal, met kogelronde stip het allerbelangrijkste beleid van de regering-May, wegstemde. Dat is best bizar en ook een beetje hypocriet.

— Melle Garschagen (@mgarschagen) 16 januari 2019

DUP: onze steun is van belang

De leider van de Noord-Ierse unionisten in het parlement, Nigel Dodds, grijpt op Twitter de nipte overwinning aan om het belang van de gedoogsteun van zijn partij te onderschrijven. De partij liet al eerder weten de regering van May te steunen zodat ze zich kunnen richten op "de echte uitdagingen die voor ons liggen".

The result of tonight's vote shows the importance of our C&S Agreement.

DUP votes once again make the difference.

— Nigel Dodds (@NigelDoddsDUP) 16 januari 2019

Regering May overleeft motie van wantrouwen nipt

May heeft de motie van wantrouwen van de oppositie overleefd, zoals al werd verwacht. De motie kreeg steun van 306 parlementsleden. In totaal stemden 325 leden tegen. De motie is dus met negentien stemmen verworpen.

May reageerde optimistisch en zei dat ze vanavond nog wil overleggen met de oppositieleiders: "Ik ben er klaar voor om samen te werken met alle parlementsleden om Brexit voor elkaar te krijgen." Oppositieleider Corbyn wil eerst van May de garantie dat ze een no-deal-scenario uitsluit voordat hij met May om tafel gaat.

BREAKING: MPs reject the #NoConfidenceVote on Theresa May's government.

Yes 306
No 325
Majority 19

Follow it live here: https://t.co/jsLcLL16vU pic.twitter.com/XXb7YzYDZO

— Sky News (@SkyNews) 16 januari 2019

Stemming begint, uitslag over 15 minuten

De parlementsleden hebben inmiddels de zaal verlaten en zijn begonnen aan de stemming. De parlementsleden brengen op dezelfde manier als gisteren hun stem uit. De uitslag wordt over ongeveer een kwartiertje verwacht.

Labour pleit nogmaals tegen May

Het parlement bereidt zich voor op de stemming. Tom Watson, de tweede man bij Labour, haalde in een vurig pleidooi nog flink uit. May zou volgens Watson "niet empatisch genoeg zijn en te weinig politieke vaardigheden hebben" om door te gaan als premier van het land. Michael Gove, minister van Milieu in de regering van May, reageerde fel op Watson en steunde zijn regering. "Wij hebben vertrouwen in de regering."

"Ultimately she has failed" - Labour's Deputy Leader Tom Watson says UK PM Theresa May must go because she is not capable of getting #Brexit deal through Parliament

No confidence debate updates: https://t.co/IuG4SzThcW pic.twitter.com/lhoJRXZxii

— BBC Politics (@BBCPolitics) 16 januari 2019

DUP herhaalt: wij steunen regering May

Nigel Dodds, de leider van de Noord-Ierse unionisten in het parlement, tweette een foto van een overleg dat hij samen met partijleider Arlene Foster vandaag had met May. In een verklaring noemde de partij het gesprek "nuttig" en herhaalde niet in te stemmen met de motie van wantrouwen tegen de regering van May. "De partij steunt de regering vanavond, zodat we ons kunnen richten op de echte uitdagingen die voor ons liggen."

Useful discussion with the Prime Minister.

Lessons will need to be learned from the vote in Parliament.

The issue of the backstop needs to be dealt and we will continue to work to that end. pic.twitter.com/cbVGNQobta

— Nigel Dodds (@NigelDoddsDUP) 16 januari 2019

Nog een uur tot stemming

Vanavond rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) wordt in het parlement gestemd over de motie van wantrouwen die oppositieleider Corbyn gisteren indiende. Naar verwachting zal de regering van May de motie overleven. De Noord-Ierse unionisten, de gedoogpartij voor de Conservatieven, hebben toegezegd de regering te steunen. Ook veel overtuigde Brexiteers binnen Mays eigen partij stemmen waarschijnlijk tegen de motie. Tot die tijd wordt in het halflege parlement nog gediscussieerd.

Als de motie genoeg steun krijgt, worden waarschijnlijk vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Corbyn liet eerder op de dag al weten dat hij nieuwe verkiezingen als enige oplossing ziet omdat "we in deze staat van crisis een regering nodig hebben met een nieuw mandaat."

May ziet uiteraard niets in nieuwe verkiezingen en benadrukte vandaag in het parlement dat de regering "het vertrouwen van het volk" heeft. "Ik dring er dan ook op aan dat het parlement deze motie verwerpt."

'EU klaar om Brexit met een jaar uit te stellen'

De Europese Unie is bezig met voorbereidingen om de Brexit een jaar uit te stellen. Dat schrijft de Britste krant The Times op basis van anonieme bronnen. EU-functionarissen zouden in eerste instantie hebben gewerkt aan een procedure waarmee de Brexit drie maanden kon worden uitgesteld, inmiddels werken ze aan een manier om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU met een jaar te vertragen.

Het Verenigd Koninkrijk verlaat normaal gesproken op 29 maart de EU. Volgens The Times houdt de EU nu rekening met een vertrek in maart 2020 vanwege de chaotische politieke situatie in het land.

May tegen parlement: verwerp motie van wantrouwen

Er is nog een lange weg te gaan om het Verenigd Koninkrijk weer bij elkaar te brengen nadat "het Brexit-referendum in 2016 het land in tweeën splitste". Dat zei Theresa May zojuist in een laatste poging het parlement te overtuigen vanavond tegen de motie van wantrouwen te stemmen. May benadrukte dat ze het land weer bij elkaar wil brengen. "Maar ik geloof niet dat verkiezingen daarvoor gaan zorgen. Ook denk ik niet dat een regering geleid door oppositieleider Corbyn een oplossing biedt."

Ze riep de parlementariërs op haar regering te steunen zodat ze de klus kan afmaken. "We hebben het vertrouwen van het volk, we zouden ook het vertrouwen van dit parlement moeten hebben, en ik dring er dan ook op aan dat het parlement deze motie verwerpt."

Campagnefilmpje

Ook op haar Twitteraccount verscheen een filmpje waarin ze het parlement probeert te overtuigen van het belang van haar regering.

3.4m more jobs.
More children in good or outstanding schools.
More money to our NHS.

All of this would be put at risk by a Labour government led by Jeremy Corbyn.#PMQs pic.twitter.com/j7pJ8VTleg

— Theresa May (@theresa_may) 16 januari 2019

230 het magische getal

230 lijkt deze week het magische getal te worden in het Lagerhuis. Een groot deel van de tegenstanders van May grijpt het cijfer aan om te benadrukken hoe groot de marge was waarmee de Brexit-deal gisteren werd verworpen. Het is de grootste nederlaag voor een Britse regering sinds 1924.

Twitter avatar YvetteCooperMP Yvette Cooper PM is behaving as if she lost by 30 votes not 230 - refusing to change any of her red lines even tho those red lines led to the deal that Parliament just defeated. Asked her if she was still ruling out a customs union in any circumstance. She just repeated her red line

Whittingdale tegen May, maar niet tegen Conservatieven

De Conservatieve parlementariër John Whittingdale, die vorig jaar voor de motie van wantrouwen tegen zijn partijgenoot May stemde, zal vanavond níet voor de motie tegen Mays regering stemmen. Dat zegt hij tegen BBC Radio. Whittingdale, die zelf vóór de Brexit stemde, was in november een van de parlementsleden die zijn vertrouwen in de premier opzegden.

"Ik zal stemmen vóór de regering want ik wil natuurlijk dat de Conservatieve regering aanblijft. Ik respecteer het resultaat van de stemming binnen mijn partij net zoveel als het resultaat van het referendum."

De kans dat premier May de motie vanavond overleeft, is redelijk groot. De Noord-Ierse unionisten, de gedoogpartij voor de Conservatieven, hebben al bekendgemaakt premier May te blijven steunen.

Corbyn: nieuwe verkiezingen de beste oplossing

Zoals verwacht spreekt Corbyn zich vandaag met felle bewoordingen uit voor nieuwe verkiezingen. Volgens de oppositieleider zijn nieuwe verkiezingen, en daarmee een nieuwe premier, de enige oplossing. "In deze staat van crisis hebben we een regering nodig met een nieuw mandaat."

Ook stelt Corbyn dat als May écht achter haar Brexit-deal staat, ze "niets te vrezen heeft". Premier May reageerde op Corbyn door te zeggen dat verkiezingen "niet in het belang van het volk" zouden zijn en voor meer verdeeldheid zouden zorgen. Ook bestaat de kans dat geen enkele partij een meerderheid zou behalen in de verkiezingen, met een impasse tot gevolg.

Als de motie van wantrouwen van Corbyn vanavond genoeg steun krijgt, zullen vermoedelijk vervroegde verkiezingen uitgeschreven worden.

Corbyn bespreekt motie van wantrouwen

Oppositieleider Jeremy Corbyn spreekt momenteel in het Lagerhuis. Hij licht de motie van wantrouwen toe, die hij heeft ingediend tegen de volledige regering van premier May. Corbyn spreekt zoals verwacht over de grote nederlaag die May gisteren leed.

"Het is de eerste regering in de geschiedenis van onze democratie die met zo'n grote marge verliest. Deze regering kan geen steun krijgen voor haar allerbelangrijkste plan. De regering is het vermogen om te regeren verloren."

Ook beschuldigt Corbyn May ervan haar wil door te drukken zonder te luisteren naar het parlement. Chris Philp, een Conservatieve parlementariër, reageerde fel op de woorden van Corbyn. Hij sprak van "schaamteloos politiek opportunisme", ook vindt hij dat Corbyn "partijbelangen voor het landsbelang stelt".

'Uitstel alleen mogelijk bij duidelijk plan'

May heeft in het huis ook vragen beantwoord over het mogelijke uitstellen van de Brexit, waar onder meer de premier van Wales op aandringt. Hoewel ze niet volledig uitsloot dat uitstel een optie is, stelde ze dat dit alleen mogelijk is als er een duidelijk nieuw plan geformuleerd is.

Hiermee lijkt ze de woorden van Frankrijk te herhalen. Een woordvoerder van het Elysée zei eerder vandaag dat áls het VK om uitstel vraagt, hier alleen over te praten valt als er een echt plan ligt. De lidstaten moeten immers unaniem instemmen met het verlenen van uitstel.

Premier May spreekt in het Lagerhuis. Foto HO/AFP

May houdt voet bij stuk en vraagt om steun tegen motie

De Britse premier May beantwoordt momenteel vragen in het Lagerhuis. Hoewel enkele parlementariërs onderwerpen als het gezondheidszorgsysteem en het werk van de Royal Marines aansneden, voert de Brexit zoals verwacht de boventoon.

May benadrukte meermaals dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de Europese Unie zal verlaten. "We moeten luisteren naar het referendum in 2016, we gaan de EU verlaten." De premier zei in gesprek te gaan met parlementariërs om te kunnen "begrijpen wat we moeten doen om de steun van het huis te krijgen".

Hierbij erkende ze dat ook vanuit haar eigen partij veel kritiek wordt geleverd op de deal. "Er bestaat een breed scala aan meningen over wat het beste is." Ook sprak ze haar hoop uit dat de parlementariërs later op woensdag de motie van wantrouwen niet zullen steunen. Volgens haar is het steunen van haar regering de enige manier om "verder te kunnen met de Brexit".

De EU ziet geen andere optie dan afwachten

Twee jaar praten onder leiding van EU-onderhandelaar Michel Barnier blijkt met de afwijzing van het Britse parlement feitelijk mislukt. Het Europees Parlement had woensdag geen deal waarmee ingestemd kan worden, zoals eigenlijk het plan was. Wat de EU nu wel kan doen, durft men in Straatsburg niet te zeggen.

De bezwaren in het Britse Lagerhuis tegen de Brexit-deal van May zijn volgens Barnier zo "divers” dat "er geen helder alternatief” is. De Europese Unie heeft daarom volgens hem geen andere optie dan afwachten wat de Britten eigenlijk willen voor er verder gesproken kan worden. Maar probleem is dat alle concessies en compromissen tot nu toe niets hebben uitgehaald.

Lees meer over de patstelling tussen Londen en Europa in dit stuk van correspondenten Tijn Sadée en René Moerland: Alles hangt af van waar de Britten nu mee komen

May naar het Lagerhuis voor vragensessie

Theresa May keert binnen enkele minuten terug in het Lagerhuis waar zij dinsdag een zware nederlaag te verduren kreeg. Ze beantwoordt vragen, onder meer van Labour-leider Jeremy Corbyn. Het gaat daarbij nog niet om de vertrouwensstemming, die vanavond plaatsvindt.

De Schotse premier Nicola Sturgeon kwam woensdag ook aan het woord in het Lagerhuis. Zij heeft niet de indruk dat May nog een duidelijk vervolgplan heeft, liet ze vooraf weten aan Sky News:

"Ik heb gisteravond laat met de minister-president gesproken over de telefoon en hoewel ik het waardeer dat ze de tijd nam om te bellen, kreeg ik niet de indruk dat ze een duidelijk idee had over vervolgstappen. (...) Ook kreeg ik niet de indruk dat ze open stond voor een fundamenteel andere aanpak, het intrekken van harde eisen en ruimte maken voor alternatieven."

Als het aan Sturgeon ligt, wordt de Britse uittreding uit de Europese Unie uitgesteld. Wat Guy Verhofstadt betreft, die namens het Europees Parlement onderhandelt over de Brexit, is dat geen optie. Wachten tot na de verkiezingen voor het Europees Parlement (eind mei) noemde hij woensdagochtend op Twitter "ondenkbaar".

Twitter avatar guyverhofstadt Guy Verhofstadt What we will not let happen, deal or no deal, is that the mess in British politics is again imported into European politics. While we understand the UK could need more time, for us it is unthinkable that article 50 is prolonged beyond the European Elections. #Brexit #EPlenary

May bij het verlaten van Downing Street, woensdagochtend. Foto Toby Melville/Reuters

Russische minister Lavrov: Rusland is zeker niet onverschillig over Brexit

Rusland heeft belang bij een "verenigde, sterke en onafhankelijke EU", zo zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdagochtend.

Tijdens zijn jaarlijkse grote persconferentie in Moskou nam Lavrov afstand van de vaak aangehaalde analyse dat Rusland probeert de EU te verzwakken en uit elkaar te spelen. Lavrov wilde zich echter niet uitlaten over welk Brexit-scenario – een deal of een no-deal – Rusland het beste uit komt. "Die mentaliteit past meer bij landen die zich willen inmengen in de aangelegenheden van andere landen. Daar houden wij ons niet mee bezig."

Rusland staat zeker "niet onverschillig" ten opzichte van de Brexit, zo zei Lavrov: de EU blijft ondanks de sancties de grootste handelspartner van Rusland. Maar een eventueel vertrek uit de Europese Unie, zo zei Lavrov, is in eerste instantie "een zaak van Groot-Brittannië zelf."

Reacties uit Frankrijk

En ook bericht uit het andere grote Europese land op het vasteland, Frankrijk. Woensdagochtend zei president Emmanuel Macron dat er "eventueel iets kan worden aangepast aan één of twee punten van het akkoord", al wordt dat erg lastig: "We zijn werkelijk tot het uiterste gegaan" in de onderhandelingen.

Een woordvoerder van het Elysée was streng: "Als er een idee zou zijn dat de Europese Unie alleen in eerste instantie standvastig is geweest, om vervolgens vandaag zwak en koortsachtig te reageren als het gaat om fundamentele principes, dan is die impressie onjuist." Oftewel: de Britten moeten niet denken dat de EU concessies zal doen in het akkoord die de unie zouden schaden. Mocht het VK in plaats daarvan vragen om uitstel van de Brexit, dan valt daarover te praten, mits er wel een echt plan ligt.

Intussen heeft ook de grootste werkgeversorganisatie van het land, Medef, bedrijven aangespoord zich voor te bereiden op het No Deal-scenario. Ondernemingen moeten "de consequenties voor hun bedrijf bekijken in het geval er geen akkoord is, op het gebied van logistiek, legaal, belasting, douane, gegevensoverdracht, certificering..."

Merkel: 'er is nog tijd' voor onderhandelingen met het VK

De Duitsers maken zich zorgen over het verloop van de Brexitstemming en de besluiteloosheid van de Britten, ziet NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel. Het helpt ook niet dat de Duitse groei stagneert: het Verenigd Koninkrijk is de op vier na belangrijkste handelspartner van Duitsland.

Bondskanselier Angela Merkel sprak net met journalisten in Berlijn. Ze zei dat er nog tijd is voor onderhandelingen tussen de EU en het VK. Net als meer prominente Europese politici, stelde ze: "We wachten nu af wat de Britse premier voorstelt". De "ordentelijke oplossing" heeft volgens Merkel voor alle betrokken partijen de voorkeur. Maar mocht die oplossing niet worden gevonden voordat de Britten de EU verlaten, dan is Duitsland "voorbereid", aldus de bondskanselier.

De Duitsers worden steeds bezorgder over de Brexit, volgens Juurd Eijsvoogel

NRC 'Zap': de Brexitstemming op televisie

Alle nieuwszenders en avondprogramma's stonden dinsdag natuurlijk op scherp om verslag te doen van de verwikkelingen in Londen. Dat maakt het "een avondje genieten van het Britse Lagerhuis aan het werk", aldus Wilfred Takken. Hij schreef voor NRC in de Zap-rubriek over de Brexit-uitzendingen.

"Britse politici geloven niet in wellevendheid. Zeshonderd opgewonden mensen, op elkaar gepropt in te krappe bankjes, schreeuwden met zijn allen door elkaar heen."

Lees hier het verslag van de tv-avond over de Brexitstemming

Meer van Barnier: 'backstop' moet blijven

De Brexitonderhandelaar namens de EU heeft verder verklaard dat "wat er ook gebeurt, ratificatie van het uittreedverdrag [door het Britse parlement] blijft nodig. Het is een vereiste." Dat heeft hij woensdagochtend gezegd in het Europees parlement.

Wat ook niet van tafel gaat, volgens Barnier: de backstop, die ervoor moet zorgen dat er geen fysieke grens komt tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland (dat wel lid blijft van de EU).

Het wordt nog lastig voor de EU om op de nieuwe voorstellen of vragen van de Britten in te gaan, zo schrijven analisten woensdagochtend. De opties zijn beperkt. Bovendien is het duidelijk dát er door de Britse Lagerhuisleden tegen het verdrag is gestemd, maar blijkt uit die stemming geen eenduidig beeld van de reden voor die tegenstem.

Zo zet redacteur John Hoogerwaard de cijfers uiteen: van de 424 tegenstemmen kwamen er 118 van de Conservatieven, voornamelijk overtuigde Brexiteers, voor wie het akkoord met de EU nog niet ver genoeg gaat. 248 Labour-MP's stemden tegen, omdat zij eigenlijk Theresa May weg willen hebben, óf een nieuw referendum willen. En dan zijn er nog de Noord-Ierse unionisten en een aantal andere tegenstemmers.

Wat kan de EU nu doen?

De nederlaag die premier Theresa May dinsdagavond leed, is geen verrassing voor de Europese Unie. Wat kan de EU de Britten bieden zodat er toch nog een ordelijke uittrede plaatsvindt? De Britse premier - May of een opvolger - gaat in ieder geval terug naar Brussel om de opties nog eens te bespreken of een nieuwe vraag daar te leggen. Er zijn vier opties voor de EU, schrijven NRC-correspondenten René Moerland en Tijn Sadée - maar elke concessie creërt een probleem op zich.

Onze correspondenten in Brussel zetten de opties op een rij: een nieuw compromis, de No Deal, uitstel of geen Brexit

Woensdagochtend wordt in het Europees parlement gesproken over de Lagerhuisstemming. Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier is het nu aan de Britten om een stap te zetten en ideeën aan te dragen voor de vervolgstappen. In het parlement van Straatsburg zei hij dat het risico van een no-deal-scenario nu "hoger is dan ooit". Voor de EU blijft het een belangrijke prioriteit om dat te vermijden.

EU-hoofdonderhandelaar voor de Brexit Michel Barnier aan het woord in het parlement. Foto Vincent Kessler/Reuters

Hier Brexitbloggen we verder

Welkom in het nieuwe Brexitblog voor deze week. Dinsdag is een historische, maar geen verrassende dag voor Westminster gebleken. Het akkoord waarover May maanden met de EU onderhandelde, werd met een meerderheid van 230 stemmen verworpen. Woensdag moet blijken of May zelf ook wordt weggestemd.

De tegenstemmen kwamen dinsdag grotendeels van oppositiepartij Labour, al keerde ook een opmerkelijk aantal van 118 Conservatieve leden zich tegen May's deal en daarmee tegen hun partijleider. Nog nooit eerder kreeg een Britse premier met zo'n groot verlies te maken. De uitslag laat zien dat May de controle over haar eigen partij en het parlement kwijt is.

Vrijwel direct na de stemming bracht oppositieleider Jeremy Corbyn zoals verwacht een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Die wordt morgenavond behandeld. Het is maar sterk de vraag of Corbyn een meerderheid voor zijn motie weet te krijgen. Ondertussen vraagt de Europese Unie om duidelijkheid uit het Verenigd Koninkrijk. De mogelijkheden zijn beperkt en elke concessie levert een nieuw probleem op.

Hoewel dinsdag 15 januari de Britse geschiedenisboeken in gaat, is er wat de Brexit betreft maar weinig vooruitgang geboekt. Met nog 73 dagen te gaan tot de uittreding, is er heel weinig vastgelegd over de voorwaarden waarop het VK straks uit de EU vertrekt.

NRC houdt je hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

Lees hier het Brexitblog terug van gisteren: Brexit-akkoord met forse meerderheid verworpen