Banken

Koers Italiaanse banken daalt sterk na eisen ECB

De koersen van Italiaanse banken zijn dinsdag scherp gedaald, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) volgens Il Sole 24 Ore had geëist dat ze meer geld opzij moeten zetten voor hun problematische leningen. Volgens de Italiaanse krant heeft de ECB de banken opgedragen dat ze in 2026 volledige dekking moeten hebben voor leningen die een lage kans op aflossing hebben.

Als gevolg van het nieuws daalden de koersen van Ubi Banca, Intesa Sanpaolo, Unicredit, Banco BPM and BPER Banca met procent, ook al ontkennen diverse banken dat de eisen van de ECB grote financiële gevolgen zullen hebben.

Italiaanse banken kampen nog steeds met grote portefeuilles met problematische leningen, en met een tekort om die leningen te dekken. Diverse banken moesten met overheidsgeld worden gered. Begin dit jaar nam de ECB nog het bestuur van probleembank Banca Carige over.

Door de politieke onrust in Italië is het voor Italiaanse banken nu duur om extra kapitaal aan te trekken. Ze hebben lang kunnen steunen op ultragoedkope leningen van de ECB, maar die bronnen drogen nu op. De ECB wil niet zeggen of ze de Italiaanse banken opnieuw tegemoet gaat komen met langetermijnleningen. (Reuters/AP)