Autoindustrie

Ford en Volkswagen gaan samen bestelbusjes en pick-uptrucks maken

Volkswagen sluit deal met Ford.
Volkswagen sluit deal met Ford. Jonathan Ernst/Reuters

De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat samenwerken met de Amerikaanse branchegenoot Ford Motor. Dat hebbende bedrijven dinsdag bevestigd, na eerdere geruchten over een alliantie tussen de twee.

Vanaf 2022 gaat Ford in de VS met name middelgrote pick-up-trucks fabriceren. Volkswagen richt zich op kleinere bestelwagens voor drukke steden. Door samen te werken in de ontwikkeling van de modellen zullen de kosten voor beide partijen lager uitvallen, is het idee. In 2023 moet de samenwerking voor beide bedrijven winstgevend zijn. Daarnaast hebben de bedrijven de intentie om samen op te trekken op het gebied van elektrische en zelfrijdende auto’s.

De samenwerking tussen Ford en Volkswagen is de zoveelste in de auto-industrie, die miljarden in elektrisch en autonoom rijden moet investeren om aan de nieuwste emissie-eisen van overheden en technologische wensen van consumenten te voldoen. Autofabrikanten moeten daarnaast inmiddels niet alleen concurreren met elkaar, maar ook met grote techbedrijven.

Door samen te werken kan een fabrikant kosten besparen en in één klap veel kennis in huis halen. Fiat Chrysler levert al minibusjes aan het autonoom-rijdenproject Waymo van Google, General Motors werkt samen met Honda en Uber met Toyota. (AP)