Vrij Nederland

Journalist Elma Verhey, die in jaren 70 en 80 lagere middenklasse een stem gaf, overleden

Journalist en schrijver Elma Verhey is zaterdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar vroegere werkgever Vrij Nederland (VN) maandag bekend gemaakt. VN meldde niet waaraan Verhey is overleden. In een reactie op haar overlijden prijst het blad de reportages die Verhey maakte met journalist Gerard van Westerloo (1943-2012), waarin ze de lagere middenklasse een stem gaf. De twee beschreven in de jaren 70 en 80 de „voortekenen van het populisme”, aldus VN, die uitmondden in de opkomst van Pim Fortuyn. „Ook veertig jaar [later] bleef Verhey, als strijder voor ‘ons soort mensen’, zich verzetten tegen politieke correctheid en misplaatste superioriteitsgevoelens.” Verhey werd geboren in Den Bosch in 1951. Als twintiger was zij het jongste gemeenteraadslid van Nederland voor de PvdA in Cuijk. Verhey begon haar journalistieke carrière in de jaren 70 bij de Volkskrant. Van 1977 tot 2005 was ze redacteur van Vrij Nederland. Later week ze uit naar Hilversum, waar ze onder andere werkte voor televisieprogramma’s De Wereld Draait Door en Zembla. Sinds 2015 schreef ze veel voor de rechtse nieuwssite ThePostOnline. (NRC)