Trekvissen

Na achttien jaar bakkeleien gaan de Haringvlietsluizen nu echt op een kier

De Haringvlietsluizen gaan woensdag eindelijk op een kier.
De Haringvlietsluizen gaan woensdag eindelijk op een kier. Foto Arie Kievit/ANP

Het gaat nu dan toch echt gebeuren. Rijkswaterstaat zet woensdag één van de zeventien deuren van de Haringvlietsluizen open en laat mondjesmaat zeewater binnen. Na het spuien van overtollig rivierwater zal één van de schuiven bij opkomend tij ongeveer een meter open blijven staan, gedurende de hele ochtend.

Het is een historisch moment. Er is achttien jaar gebakkeleid over het omstreden ‘kierbesluit’, dat op aandringen van andere Europese landen werd genomen en ertoe moet leiden dat trekvissen weer heen en weer kunnen zwemmen tussen oceaan en rivieren.

Afgelopen najaar zouden de deuren van de Haringvlietdam al op een kier zijn gezet, maar dat kon door de aanhoudende droogte niet doorgaan. Er was te weinig rivierwater en het op een kier zetten van de dam zou hebben geleid tot te hoge zoutgehaltes in het drinkwater en het water voor landbouw en industrie. Pas nu, half januari, stroomt er weer voldoende water door de rivieren.

Het zoute water mag in het Haringvliet reiken tot aan de lijn tussen Middelharnis en de rivier het Spui. Die grens wordt door Rijkswaterstaat bewaakt. Er is de afgelopen jaren voor 75 miljoen euro aan maatregelen genomen om het effect van het openzetten van de sluizen te compenseren. Er zijn pompstations en inlaatpunten voor landbouw en drinkwater aangelegd, en er zijn sloten en kanalen gegraven waarlangs het water naar afnemers wordt gebracht. Er is ook nieuwe natuur, zoals een eilandje voor vogels, die gaan profiteren van visrijker water.