Prinses laat geschonken kunstwerk toch niet veilen

Kunstcollectie Oranjes De veiling van de met tulpen versierde glazen tafeldecoratie van René Lalique, die in het bezit is van een Nederlandse prinses, gaat donderdag niet door.

Tafelornamenten René Lalique.
Tafelornamenten René Lalique. Foto Sotheby’s

De Nederlandse prinses, waarschijnlijk prinses Christina, die donderdag bij Sotheby’s een huwelijksgeschenk aan haar ouders wilde veilen, heeft besloten het kavel terug te trekken. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Het gaat om met tulpen versierde glazen tafeldecoratie van René Lalique (1860-1945). De beroemde Franse edelsmid en glaskunstenaar maakte de sûrtout de table in 1937 voor het huwelijk van Juliana en Bernhard – een cadeautje van de Nederlandse ambassadeurs in het buitenland.

Lees meer over de veilingen: Koninklijke familie laat deel kunstcollectie veilen

Ten tijde van de afhandeling van de nalatenschap van Juliana zijn de tafelstukken „niet herkend als officieel geschenk”, meldt de RVD. Door de publicatie van de veilingcatalogus en vragen daarover van NRC ontdekte de eigenaar alsnog dat de tafelstukken geschonken waren. Om die reden, verklaart de RVD, zijn ze uit de veiling teruggetrokken en aangeboden aan de in 2007 opgerichte Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau.

De veiling later deze maand van dertien tekeningen van oude meesters, waaronder een waardevolle schets van Rubens, gaat wel door.

In een latere versie is toegevoegd dat de glazen tafeldecoratie waarschijnlijk van prinses Christina is.