Veertien doden bij aanval Nairobi

In de Keniaanse hoofdstad hebben zeker twee explosies plaatsgevonden en er zijn meerdere schoten gehoord. De terreurgroep Al-Shabaab zou de aanslag hebben opgeëist.

Brandende auto's op de locatie waar dinsdagmiddag de explosies en schoten plaatsvonden.
Brandende auto's op de locatie waar dinsdagmiddag de explosies en schoten plaatsvonden. Foto Thomas Mukoya/Reuters

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn dinsdagmiddag veertien mensen gedood bij een aanval in het gebouwencomplex DusitD2. Dat meldt persbureau Reuters. Er werd rond 15.00 uur geschoten en er zijn zeker twee explosies gehoord, volgens de berichten. De aanval zou volgens de politie zijn begonnen met een explosie bij een bank, waarbij drie auto’s werden opgeblazen. Er zou ook een zelfmoordbom zijn gebruikt.

Volgens meerdere media, zoals BBC Africa, Reuters en The Star, heeft de terreurgroep Al-Shabaab de aanslag opgeëist. Omliggende gebouwen zijn geëvacueerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dinsdagavond dat de situatie inmiddels onder controle is. Enkele minuten voor middernacht klonk echter weer geweervuur in Nairobi, meldt Reuters.

Plaats van de aanslag in Nairobi

De aanval vond plaats in een groot complex in Westland, een welvarend zakendistrict in Nairobi. Het lijkt erop dat de aanslagplegers - de meeste media melden dat dat er vier zijn - zich richten op de vleugel waarin kantoren gevestigd zijn. Van de aanvallers is nog niets bekend. Het is mogelijk dat zij medewerkers die in de kantoren aan het werk waren en andere aanwezigen gijzelen. De politie heeft inmiddels zes van de zeven verdiepingen van het gebouwencomplex veiliggesteld.

Twitter avatar FerdyOmondi FERDINAND OMONDI Looks like Recce squad have arrived. Still lots of intermittent shooting, and burning cars still exploding. Eyewitness claims he saw 4 armed men enter and start shooting https://t.co/9ipniRaI8x

Dinsdag is het drie jaar geleden dat al-Shabaab een grote aanval uitvoerde op het Keniaanse leger in Somalië. Die aanslag vond plaats bij het dorp el-Ade, in het zuidwesten van Somalië. Nadat een auto met explosieven tot ontploffing was gebracht op de basis waar Keniaanse troepen van een Afrikaanse vredesmacht waren gestationeerd, werd de basis overlopen door gewapende strijders van al-Shabaab. Daarbij kwamen volgens schattingen zo’n tweehonderd militairen om.

Kenia heeft vaker te kampen met aanslagen door Al-Shabaab. In april 2015 kwamen er tijdens een aanval op een universiteit bijna 150 mensen om. In 2013 vond er een gijzeling plaats in de Westgate Mall waarbij 67 om het leven kwamen. Maandag begon in Nairobi het proces tegen drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij die aanval.