Laurent Gbagbo

Ex-leider Ivoorkust vrijgesproken door het Internationaal Strafhof

Laurent Gbagbo, voormalig president van Ivoorkust, is dinsdagochtend vrijgesproken door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Gbagbo, van 2000 tot 2011 president, stond terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De rechter bepaalde dat de aanklacht onvoldoende is onderbouwd. Hij zat ruim 7 jaar vast in Scheveningen, in afwachting van zijn proces. Bij verkiezingen die Gbagbo in 2010 verloor, weigerde hij op te stappen. Dit leidde tot maandenlange protesten en geweld waarbij zo’n drieduizend mensen omkwamen. Gbagbo werd in 2011 door Ivoorkust uitgeleverd. Hij was in 2016 het eerste (oud-)staatshoofd dat voor het Strafhof terechtstond. Hij is net als medebeklaagde Charles Blé Goudé helemaal vrijgesproken van aanklachten met betrekking tot oorlogsmisdaden. (NRC)