Laurent Gbagbo, de voormalige president van de Ivoorkust, is dinsdagochtend vrijgesproken door het Internationaal Strafhof. Dat betekent dat hij vrijkomt.
Gbagbo, vanaf 2000 president van het Afrikaanse land, stond terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij werd ook beschuldigd van (aanzetten tot) moord en verkrachting. Hij zat meer dan zeven jaar vast in Scheveningen, in afwachting van zijn proces. Maar volgens de rechters waren veel aanklachten onvoldoende door de aanklagers onderbouwd.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2018/07/data34042720-e9eabf.jpg)
Na verkiezingen die Gbagbo eind 2010 verloor, weigerde hij afstand te doen van zijn positie. Dat leidde tot maandenlange protesten en geweld. In dat conflict kwamen zo’n drieduizend mensen om.
‘Niet aangestuurd op geweld’
De drie rechters bepaalden dinsdag dat niet was bewezen dat Gbagbo en zijn voormalig onderminister Charles Blé Goudé de gewelddadigheden hadden gepland of hun aanhangers daartoe opdracht hadden gegeven.
/s3/static.nrc.nl/images/2016/01/28/stripped/2801ihngbagbo.jpg)
Gbagbo werd in 2011 uitgeleverd. Eerder dat jaar hadden Franse commandotroepen de ex-president gearresteerd en onder huisarrest geplaatst. Hij was de eerste (oud-)president die voor het strafhof terechtstond. De zaak werd destijds gezien als mijlpaal voor het tribunaal en bewijs dat voortaan ook de hoogstgeplaatste leiders niet onschendbaar zouden zijn.
Met het proces werd in 2016 begonnen. Gbagbo en zijn medebeklaagde Goudé zijn volledig vrijgesproken van aanklachten met betrekking tot oorlogsmisdaden. De 73-jarige Gbagbo en zijn voormalige onderminister komen direct vrij.
Enkele aanhangers van Bbagbo en Goudé wachtten in Den Haag de uitspraak van de ICC-rechters af:
Laurent #Gbagbo et Charles Blé Goudé impassibles à l’annonce de leur acquittement. Les quelques dizaines de partisans présents à la #CPI fous de joie. #ci225 #civ @jeune_afrique pic.twitter.com/kzYEDilgzM
— Anna Sylvestre-T. (@AnnaSTreiner) January 15, 2019