Hof: onderzoek naar voorlopige verkiezingsuitslag Congo

Oppositiekandidaat Martin Fayulu noemde hij de uitslag al “een electorale staatsgreep” en meent dat de uitslag “frauduleus, gefabriceerd en verzonnen” is.

Voorstanders van Martin Fayulu tijdens een politieke bijeenkomst in Kinshasa, Congo.
Voorstanders van Martin Fayulu tijdens een politieke bijeenkomst in Kinshasa, Congo. Foto Reuters

Het hof in Congo stelt een onderzoek in naar de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen. Dat heeft de instantie dinsdagmiddag bekendgemaakt. Oppositiekandidaat Martin Fayulu had zijn twijfels bij de uitslag en vroeg het hof dit te onderzoeken. Eerder noemde hij de uitslag al “een electorale staatsgreep” en meent dat die “frauduleus, gefabriceerd en verzonnen” is.

Fayulu eiste dit weekend een hertelling, hij beweerde dat hij de presidentsverkiezingen zou hebben gewonnen met 61 procent van de stemmen. De katholieke kerk had op de verkiezingsdag, eind december, 40.000 waarnemers ingezet. Zodoende zou hij als “overduidelijke winnaar” uit de bus zijn gekomen. Hij meent dat de verkiezingen zijn vervalst om Tshisekedi president te maken.

Lees ook: Uitslag Congo zwaar omstreden

De Congolese verkiezingscommissie meldde op 10 januari echter dat Tshisekedi 38 procent van de stemmen kreeg, en Fayulu 34 procent. Het persbureau Reuters citeert dinsdag de advocaat van Fayulu: “De verkiezingscommissie heeft andere resultaten gepubliceerd dan die voor stembureaus zijn geplaatst, dus we vragen om een ​​hertelling.”

De zittende president Joseph Kabila werkte jarenlang aan een veilige machtsoverdracht. NRC-correspondent Koert Lindijer duidde de verkiezingsuitslag in een eerder artikel als volgt:

Kabila had het plan om door fraude zijn kroonprins Emmanuel Shadary te laten winnen maar toen dat mislukte werd plan B in werking gezet om de andere, meer plooibare, oppositiekandidaat Felix Tshisekedi te laten winnen.”

De rechtbank moet voor zaterdag een uitspraak doen over de zaak.