Recensie

Recensie Film

Drakentrainers worden niet écht magisch

Animatie De derde film in de reeks ‘How to Train Your Dragon’ is mooi geanimeerd, maar die vliegscènes kennen we nu wel.

In ‘How to Train Your Dragon 3’ moet Hiccup de draken redden van een drakendoder.
In ‘How to Train Your Dragon 3’ moet Hiccup de draken redden van een drakendoder.

DreamWorks is toe aan de derde film in de aardige animatiereeks How to Train Your Dragon. De ondertitel luidt: The Hidden World. Deze Verborgen Wereld is het paradijs waar held Hiccup alle draken heen wil voeren die hij en zijn Vikinggemeenschap in de loop der jaren hebben verzameld. Vooral omdat de draken, die vreedzaam samenleven met de Vikingen, in gevaar zijn. Drakendoder Grimmel jaagt op ze en doet dat op snode wijze.

Het beste aan dit derde deel zijn dit keer niet de dynamische vliegscènes met de draken – dat kennen we nou wel – maar de romance die ontstaat tussen Hiccups draak Toothless en een Hemelfeeks-vrouwtjesdraak. Die romance doorloopt alle stadia, van voorzichtige toenadering en baltsgedrag tot een likje over haar witte kop, en is mooi geanimeerd.

Ook de eerste kennismaking met de utopie die de Verborgen Wereld is, maakt visueel indruk. Het is alsof je weer eventjes terug bent in de jaren zestig, met al z’n kleurrijke psychedelica. Hiccup zelf wordt een beetje onder druk gezet om te trouwen met Astrid, een ogenschijnlijk lieftallig meisje dat bij het armworstelen echter menig stoere Viking verslaat.

How to Train Your Dragon 3 is onderhoudend maar wordt nooit echt magisch. De koek is nu wel op.